Afgelopen week voelde ik mij voor even een echte avonturier. Samen met mijn jongste kind trad ik in de voetsporen van Freek in het wild en maakte een wandeling door het natuurgebied Korte Broek met GLK boswachter Sabine.
Wilde je van jongs af aan al boswachter worden?
Vanaf kleins af aan was ik dol op de natuur.Vroeger wou ik echter geen boswachter worden maar…olifantenverzorger! In 2005 bezocht ik in een vakantie de Veluwe met mijn beste vriendin. Toen kwam ik erachter dat er een mogelijkheid bestond om boswachter te worden.
Hoe ben je bij het GLK (stichting Geldersce Landschappen & Kastelen) terecht gekomen?
Door te reageren op vacatures, mezelf zichtbaar te maken als vrijwilliger en door mijn activiteiten op social media. Er zijn niet vaak vacatures maar ik reageerde op alle relevante vacatures! Ik ben vrijwilliger bij Staatsbosbeheer geweest. De opleiding Bos- en natuurbeheer heb ik dan ook als leerling bij Staatsbosbeheer gevolgd. Tijdens deze opleiding leerde ik Nederland pas echt kennen. In twee jaar tijd zag ik zoveel mooie dingen dichtbij. Na 8 acht jaar vrijwilligerswerk en een driejarige opleiding kwam de vacature van boswachter bij GLK vrij. Ik werd twee keer afgewezen omdat ze eerst een ander functieprofiel zochten maar de derde keer werd ik uiteindelijk aangenomen.
Tijdens de wandeling worden wij door boswachter Sabine op elk tor, hoe klein ook, zeldzaam stukje mos of bloemetje gewezen. Zij vertelt er vol enthousiasme over.
Sabine viel jou altijd al elk klein dingetje zo goed op?
Nee, zien moet je leren. Hoe meer je leert over de natuur hoe meer je ziet.
Is het tegenwoordig belangrijk om als boswachter actief te zijn op social media?
Ja, ik vind dat dat inderdaad belangrijk is. Vroeger had je als boswachter een kleine beheereenheid ( dat is een verzameling van verschillende terreinen waar de boswachter actief is) Er was meer contact met bezoekers van een gebied en collega’s. Eenheden worden tegenwoordig steeds groter, de tijd dat je als boswachter actief bent in één gebied neemt af. Het contact met het publiek is daardoor ook een stuk minder. Om te zorgen dat dat contact opnemen makkelijk blijft is social media een mooie uitkomst en onmisbaar. Mens en natuur verbinden doen we dus ook deels digitaal.
Ben je behalve op twitter ook actief op andere social media?
Ik ben actief op: Facebook, Boswachters GLK , Twitter en Instagram.
- Quote van jongste: “Niet alleen de grote dingen maken de natuur mooi, ook de kleine dingen!”
Hoe ziet een gemiddelde dag van een boswachter eruit?
Een gemiddelde dag bestaat eigenlijk niet. Maar op maandag beginnen wij standaard om half 8 met een kop koffie en een bespreking. Wat is er gebeurd? Wat staat er te gebeuren? Wat moet er gebeuren? Wie moet wat doen? Mail doorlezen, vaak wel 80 mails. Boswachters zijn de ogen en oren van een gebied. Aanvragen van evenementen in een gebied moeten ook geregeld worden. Nu is het ook de tijd dat de bijenhouders toestemming aanvragen om met hun bijen te mogen staan in een gebied. Overeenkomsten moeten worden afgesloten etc..
Ondertussen passeerden wij een oma en moeder met twee jonge kinderen die aan het spartelen en spelen zijn in een vennetje. Sabine houdt halt en knoopt een vriendelijk gesprek met de twee dames aan. Zij vertelt dat zij het mooi vind om te zien dat de kinderen contact met de natuur leggen, er mee om leren gaan en plezier hebben. Normaliter moeten bezoekers op het pad blijven. Als de kinderen niet verder gaan dan dit, is een stukje natuurbeleving nu belangrijker en wenst ze iedereen een mooie dag.
Waarom mag je in een natuurgebied niet van het pad af?
Anneke vind je het goed dat ik jou nu een vraag stel? Als je om je heen kijkt in dit natuurgebied wat zou je willen doen?
Ik zou een groot picknick kleed mee willen nemen en een mooie plek uitzoeken voor een familiepicknick.
Stel je voor dat iedereen dat zou doen. Dat iedereen van het pad af zou gaan. Natuurgebieden trekken wel duizenden bezoekers per jaar. De schade is dan vele malen groter dan wat je zelf wellicht ziet of veroorzaakt. Dan wordt het wel erg moeilijk voor alle dieren en planten om zich binnen een gebied te handhaven.
Je vertelt vol enthousiasme over je werk. Je kunt denk ik wel stellen dat je werk ook je hobby is.
Natuur is mijn passie.De passie zorgt ervoor dat ik de natuur wil beschermen en delen. Zorgen voor het bewust maken van de natuur.
Wat is het vervelendste dat je als boswachter hebt meegemaakt?
Wat mij vreselijke pijn doet is stropen. Ik vind het erg dat het gebeurd. Tot nu toe heb ik er gelukkig persoonlijk geen ervaring mee.
In mijn eigen ervaring is het meest vervelend om steeds te constateren hoe achteloos de mens met de natuur omgaan. Vervuilen, verstoren en vernielen van natuur en de materialen die daar staan.
Het lijkt wel of de natuur steeds meer aandacht krijgt en in de spotlight komt te staan.
Ja dat klopt de laatste jaren neemt de aandacht toe, mede door natuurfilms als De Nieuwe Wildernis en activiteiten zoals Oerrr en de Big five. Ook GLK biedt heel veel activiteiten en speelkaarten aan. Je hoeft echt niet voor de mooie natuur naar het buitenland te gaan.
Geldersch landschap & kasteelen *
Meer dan 150 prachtige natuurgebieden, kastelen en landgoederen in Gelderland zijn aan de zorg toevertrouwd van Geldersch Landschap & Kasteelen. Met uw steun kunnen zij Gelders erfgoed beheren en exploiteren. Zodat iedereen er nu en in de toekomst van kan genieten.
Wanneer u donateur word krijgt u met uw thuiswonende gezinsleden (dan wel kleinkinderen):
- De rijk geïllustreerde gids ‘Beleef!’ met bijbehorende app Landschap en kastelen;
- Vier maal per jaar het kleurrijke magazine ‘Mooi Gelderland’;
- Gratis reguliere toegang tot zeven prachtige opengestelde kastelen;
- Veelal gratis deelname aan boeiende wandelingen en bijzondere fietsexcursies met de boswachter;
- Digitale nieuwsbrief vol actualiteiten en nieuwstips
- Diverse voordelen bij de andere elf provinciale landschappen.
- Gratis toegang bij National Trusts in diverse landen.
Wilt u donateur worden? Of wilt u meer informatie? Klik —> hier.
*Bron: GLK
Dit is op janencarinvandijk herblogd.
LikeGeliked door 1 persoon
Weer een heel mooi artikel met prachtige foto’s.
Wat fijn als iemand van haar hobby/liefhebberij haar werk kan maken.
Je heb best veel mooie natuur gebieden zie ik hier om ons heen wel.
Ze gaan steeds meer de beken die ze eerst recht getrokken hebben laten meanderen waardoor je een mooier geheel krijgt.
Daardoor ook meer flora en fauna.
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtig artikel Anneke!!
LikeGeliked door 1 persoon
Dankje Sonja 🙂
LikeGeliked door 1 persoon