Voorjaar in de moestuin

Hoera de lente is begonnen! Ondanks dat het gisteren de hele dag door regende, was het vandaag mooi weer om in de moestuin aan de slag te gaan. Het deed mij wel even verwonderen hoe snel de tijd wel niet gaat. Zo vier je kerst en zo is het alweer Pasen! Ik vind het heerlijk om in de grond te wroeten en je hoofd helemaal leeg te maken. Ondanks dat je de hele tijd in de weer bent kom je helemaal tot rust. Als jij niet de mogelijkheid hebt om een eigen moestuin te hebben, kun je natuurlijk ook een ‘tuintje’ beginnen op je vensterbank of  balkon! Vul je vensterbank met potten gevuld met (tuin)kruiden. Of plaats bakken/bloempotten op je balkon en vul die met bijv. met tomaten, courgette of komkommerplanten. Zo haal je de moestuin naar je toe.

lak

kom

Vogelgezang begeleiden ons de hele tijd dat wij in de moestuin bezig waren. Terwijl ik foto’s aan het maken was bedacht ik mij hoe jammer het is dat de vogelgeluiden niet op de foto’s te horen zijn.Vandaar dat ik een YouTube filmpje met vogelgeluiden bij de foto’s plaats. Klik op play en bekijk de foto’s en waan je je voor even in de moestuin.

tuin.jpg

Vandaag is de moestuin omgemaakt en onkruid gewied. Tuinbonen, molle bonen en spinazie zijn gepoot. Voor wie zich afvraagt wat molle bonen zijn, het is een soort tuinboon dat van oudsher wordt gebruikt in Groningen en Marokko om te roosteren. Bestrooi de geroosterde bonen met zout,paprikapoeder en komijn en je hebt een gezonde en lekkere lekkernij!

klompDe klompen van mijn opa en oma.

kruiwagen

tasGeluk vind je in kleine dingen.

ken

Op verschillende plekken wordt er bieslook in de tuin geplant. De geur houdt ongedierte zoals slakken en rupsen tegen. Door de zachte winter en omdat de andijvie afgedekt is geweest, konden wij tot afgelopen maand deze groente uit eigen tuin eten. De geschoten boerenkool is weggehaald nadat de zaden eruit zijn verwijderd. Deze zaden kunnen in mei/juni weer geplant worden.

 

Foto’s:

Anneke Schrijft   www.nsmbl.nl  Google

 

 

13 reacties op “Voorjaar in de moestuin

 1. Wat een leuk en vrolijk blog is dit. Ik krijg meteen zin om in mijn tuin te gaan wroeten 🙂
  Dat doe ik sowieso altijd al graag (en net als jij zegt, maakt het je hoofd leeg) maar nu krijg ik helemaal zin om aan mijn kruiden te gaan beginnen. Mijn tuin is maar klein en voorheen had ik nog een reepje zand tussen schutting en gras om sla, tomaten, aardbeien te planten en dan was het vol. Het jaar daarna uien, worteltjes en komkommer en zo wisselde ik elk jaar op dat smalle reepje. Alles smaakte veel lekkerder dan uit de supermarkt. Helaas is dat reepje zand nu in het bezit van klim-Hortensia’s (ook mooi) maar mis toch mijn mini moestuintje. Nu heb ik enkel nog een zinken teiltje. Daar ga ik een maggiplant, peterselie, bieslook en basilicum inzetten. Daar kan ik ook van genieten maar moet eerlijk bekennen dat ik een grote tuin mis want vroeger had mijn vader een volkstuin dus ik ben met al dat lekker vers opgegroeid. Ik moet het doen met mijn teiltje en door jouw, aanstekelijke, blog ga ik daar zo snel mogelijk aan beginnen. 🙂 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Heb altijd een moestuin gehad tot ik ziek werd. Heb er nu dus geen meer. Had vannacht amper twee uurtjes geslapen toen ik gewekt werd door… het getjilp van een merel die mij, om 7 uur vanmorgen reeds kwam wekken. Je weet toch wel dat de merel om regen roept en dat we die vandaag ook alweer gehad hebben hoef ik niet te zeggen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik snap dat jij misschien vandaag even geen vogelgezang meer wilt horen 😉 Dat gezegde kende ik nog niet dat een merel om regen roept. Het is inderdaad vandaag uitgekomen 🙂 leuk al die ‘boerenwijsheid’ Zo hoopte mijn vader deze week op regen want het schijnt waar het in het voorjaar regent wordt het een vruchtbaar jaar.

   Like

 3. Groemte tuin moet nog omgespit en de grond wat losser gemaakt worden. Vorig jaar was het een flop. Maar zelf gekweekt smaakt idd veel lekkerder. Wil tomaten, boontjes, sla, radijsjes (hete), courgette en komkommer en verder zie ik wel. Vlak bij huis heb ik de kruiden staan. Lees dat gewoonhiltje een maggi plant wil zetten ik vind die erg groot worden en is onverwoestbaar. Je kan b.v. ook courgette gewoon tussen de planten in een border zetten. Prachtig blad mis staat echt niet tussen je gewone planten.

  Geliked door 1 persoon

   1. Leuke blog Anneke, en zeker goed bezig geweest! Wij verbouwen onze groente dit jaar voor het eerst en dat is best spannend 🙂
    Knoflook, uien, wortels,spinazie,tomaten,aubergine,courgette,knolselderij,aardbeien,boerenkool,komkommer.Best veel als ik dit zo zie 🙂
    Succes ermee!

    Geliked door 1 persoon

   2. Afgelopen jaar hebben wij voor het eerst knoflook gepoot en we hadden een goede knoflook oogst 🙂 Wat mij wel verbaasde want ik dacht altijd dat knoflook alleen groeide in warme streken. Jij ook succes met de moestuin toegewenst Sonja 🙂 Hopelijk krijg je een goede oogst!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s