Een dag uit het leven van…schaapherder Lammert Niesing

herder

Afgelopen maart heb ik een bezoekje aan de schaapskudde van Epe-Heerde gebracht. Het was een prachtig gezicht al die kleine bolletjes wol vrolijk te zien rondspringen in de wei. Stiekem begon ik al te dagdromen en zag ik mijzelf al als  herderin van deze kudde. Die zonnige dag leek mij er geen mooier beroep te zijn dan dat! In een dag uit het leven van…beschrijft herder Lammert Niesing van de schaapskooi Epe-Heerde, de dag dat de lammetjes die deze lente geboren zijn voor het eerst het veld ingaan.

schaap

Gewoon met de kudde het veld in

Op dit moment van schrijven is het inmiddels alweer half April. De lammertijd ligt een hele poos achter ons, februari. De ongeveer 140 lammeren groeien goed en mogen daarom mee met de kudde het veld in. De schaapjes overnachten alweer buiten, maar worden nog wel bijgevoerd met hooi. Op de heide is nog niet voldoende te vinden voor zogende ooien en de lammetjes kun je maar 1 keer een goede start geven. Wij voeren nog heidebeheer uit door traditionele begrazing, een gescheperde kudde dus,  die amper drukbegrazing uitoefent. Zodat het landschap zich kan ontwikkelen tot een uniek heidegebied met alle lelijkheid en schoonheid daarvan.

hond

A beautiful day

Deze dag gaan wij voor het eerst de hele dag het veld in en eindigen in een overnachtingswei aan de Dellenweg. Dit ook om de weiden bij de kooi te ontlasten en rust te geven. Het is een druilige voorjaarsdag, met vogelgezang van de merels en leeuwerik. Nou vooruit met de geit, de schapen verdringen zich al voor het hek als de honden eraan komen. De kudde gaat maar al te graag op pad en zodra het hek geopend is beweegt zij zich richting de heide. Een schare lammeren voorop, die door de gegeven ruimte in 1 keer samenspannen en als een een wolk de hei oprennen. De moederdieren spoeden zich ook naar de heidestruiken en beginnen onmiddellijk heerlijk te knabbelen, heerlijk dat knapperende geluid. Schaapjes tevreden en hondjes zijn blij en ik observeer de dieren. Aan hun vreetgedrag lees je  een eerste indruk van hun gesteldheid af. Ik kruip nog iets verder weg in m’n oude lompen jas, Lekker een beetje wind om de kop, druppels aan m’n neus…..it’s a beautiful day!

 

gescheperde kudde – een kudde die gehoed wordt door een herder met een hond

drukbegrazing –   in korte tijd met veel dieren een stuk intensief begrazen

 

Like de facebookpagina van Schaapskudde Epe-Heerde en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

 

Foto’s: Martin Hogeboom

facebook pagina Schaapskooi Epe-Heerde

7 reacties op “Een dag uit het leven van…schaapherder Lammert Niesing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s