Vermoedelijk heeft iedereen het wel een keer ervaren, tinnitus oftewel oorsuizen. Bij de meesten duurt het even maar voor sommigen is het een blijvend probleem. Oorsuizen stond onlangs in de belangstelling na het zelfgekozen overlijden van de 47-jarige Gaby Olthuis uit Nootdorp.
Voor haar overlijden vertelde Gaby: ,,Mensen kunnen zich niet voorstellen wat het is om een geluid in je hoofd te hebben dat heel erg disharmonisch, heel erg pijnlijk is. Alsof nagels over het schoolbord gaan of een trein die remt, en dat 24 uur per dag. Ik zit klem in geluid en het houdt nooit op.’’
Niet aan de buitenkant
Oorsuizen is niet te zien aan de buitenkant maar kan een leven behoorlijk ontwrichten. De omgeving en veel artsen lijken dit probleem niet al te serieus te nemen. Hopelijk veranderd deze houding en wordt er gezocht naar een oplossing voor dit probleem.Voor mensen die geen ervaring hebben met oorsuizen is ook moeilijk voor te stellen hoe het is om 24 uur per dag, 7 dagen per week, 12 maanden, 365 dagen per jaar een geluid in je hoofd te hebben. Soms is het gemakkelijker iets aan de ”buitenkant” te hebben wat zichtbaar is voor anderen.
Hevige stress
Na een lange periode van hevige stress ontstond er bij Karin* oorsuizen. Het begon met een vreemde hoofdpijn waarvoor zij naar de dokter ging maar waar zij weer naar huis werd gestuurd met de opmerking er maar een paracetamol voor te nemen. Later eindigde de hoofdpijn iedere keer weer met hevige oorpijn. Weer werd Karin afgewimpeld met paracetamol. Karin vermoede dat er wat anders aan de hand was maar de dokter nam haar niet serieus, zij rookte immers niet en dronk geen alcohol dus het zou allemaal wel loslopen. Na een poosje verdween de vreemde hoofdpijn en oorpijn maar Karin hield er oorsuizen aan over. Na eigen aandringen werd Karin doorgestuurd naar de k.n.o. arts waar na onderzoek oorsuizen werd vastgesteld. Met een vriendelijk ik kan niets voor u doen succes en sterkte ermee stond zij weer buiten de deur. Het had wel enige inpakt op haar want de hoop op genezing was vervlogen en wat nu? In de loop van de tijd leerde zij ermee omgaan en verminderde het enigszins maar bij tijden van stress of onrust speelt het heviger op.
Vuurwerk
Wim* kreeg last van oorsuizen toen hij op een december dag door een fietstunnel fietste waar op dat moment vuurwerk in werd gegooid. Dat veroorzaakte zo’n harde knal dat tot op deze dag Wim aan hevig oorsuizen lijdt. De daders zijn nooit gevonden maar Wim heeft nu levenslang. Harde geluiden kan hij niet meer lijden en op bezoek gaan als er meerdere mensen zijn gaat ook niet meer. Verder hoort hij de hele dag een vervelend gebrom in zijn hoofd. Grote massa’s vermijd hij en drukte ook. Ook zijn allerlei andere dagelijkse geluiden nu extra pijnlijk om te horen en bezorgen hem hevige pijnen.
Ménière
C. Quaedackers-Ruwaard: ” Ik heb altijd herrie in beide oren.dat is ontstaan na de ziekte van ménière. Je heb in je oor trilhaartjes en die liggen bij Tinnitus patiënten plat. Vergelijkbaar met een korenveld waar harde wind over heen is gegaan en het koren ligt plat. Die trilhaartjes herstellen zich nooit. In r.oor voor 90 % een zware bromtoon. In l.oor piepjes. Maar soms hoor ik de zee ruizen. Of hoor ik een melodie die mij aanspreek dan heb ik dat soms 2-3-4- dagen in r.oor. Gaat er een auto met sirene voorbij hoor ik het de hele dag door die zware bromtoon heen. Ik heb 3 mnd een gehoortoestel gedragen om het oorsuizen te verminderen maar daarna hielp het niet meer. In r.oor kan ik geen gehoor toestel dragen want dan krijg ik meteen een Ménière aanval.”
”Soms word ik in de ochtend wakker en zeg tegen mijn man ik hoor muziek. O zegt hij dan Beethoven?
Ja hoor het is dan Ode to Joy wat ik echt 2-3-4- dagen hoor. Ik kan niet tegen harde geluiden en veel mensen om me heen word ik knettergek van.”
”Hoe ik ermee omga? Gewoon accepteren (klinkt simpel maar is het niet) en ik vind mijn rust in de tuin.
Men zegt negeer het maar daar is het te erg voor. Ik probeer het zoveel mogelijk te negeren maar lukt helaas niet.Ben daardoor vaak (nu een stuk minder omdat we nog maar met ons tweeën zijn) kribbig, geïrriteerd, bijt snel van me af. Gewoon het onbegrip van de mensen om je heen, familie, vrienden enz. die begrijpen er niets van. Ze zeggen je functioneert toch normaal, je loopt altijd te lachen. Ja doe ik maar diep in mijn hart wil ik af en toe mijn hoofd tegen de muur op bonken. Dus ik vermijd grote gezelschappen, een beurs hoef ik niet naar toe te gaan. Je komt erdoor als je niet oppas in een isolement.
Heb het een plek in mijn leven gegeven. Ik heb gelukkig veel zelfspot waardoor ik er “redelijk” mee om kan gaan.”
Verschillende manieren
Er zijn verschillende manieren waarop oorsuizen kan ontstaan:
- ontsteking van de gehoorcellen
- een bijwerking van bepaalde medicijnen ( bijv. acetylsalicylzuur)
- eenmalig een heel hard geluid
- langdurige blootstelling aan harde geluiden
- Gehoorbeschadiging (door bijvoorbeeld lawaai)
- Binnenoor slechthorendheid
- Een prop oorsmeer
- Leeftijd
- Goedaardig tumor van de gehoorzenuw
- Narcose (vooral bij ruggenprik)
- Hartziekten of hartritmestoornissen
- Stofwisselingsziekten (suikerziekte, hoog cholesterol gehalte)
- Ziekte van Ménière
- Storing in de doorbloeding
- Verstoringen in de hormoonhuishouding
- Bij een aantal functionele stoornissen
- Chronische middenoorontsteking
- Hersenletsel
- Vergiftiging door medicijnen
- Nierziekten
- Langdurige stress
Geluiden
Onder oorsuizen wordt verstaan, allerlei geluiden die mensen in hun hoofd horen maar daarbuiten niet aanwezig zijn. Dit geluid kan variëren van:
- fluiten
- zoemen
- gesis
- gebrom
- snerpend piepend geluid
Deze geluiden kunnen continu aanwezig zijn maar ook met tussenpozen. De ene keer kunnen de geluiden hard klinken en een andere keer zachter en bij sommigen is het geluid monotoon. Vaak gaat oorsuizen samen met een overgevoeligheid voor bepaalde geluiden. Lang werd aangenomen dat de oorzaak van oorsuizen in het oor zat maar onderzoek geeft aan dat het oorsuizen ook vanuit de hersenen kan ontstaan. oorsuizen kan in 1 oor zitten of in allebei of het wordt gehoord in het midden van het hoofd.
Hoe verder
Er is nog geen genezing voor oorsuizen maar er zijn wel allerlei dingen die je kunt doen om er mee om te leren gaan. Vaak ontstaat er stress door het oorsuizen waardoor het probleem verergerd. Zoek afleiding, een hobby, ga op Yoga,begin met sporten of concentreer je op je werk. Geluid kan het oorsuizen naar de achtergrond verdringen, zet de radio aan op een praatprogramma of luister naar muziek. Iemand die slechthorend is kan baat hebben bij een gehoorapparaat. Wanneer geluid wordt versterkt overstemd het het oorsuizen. Er bestaan ook tinnitusmaskeerders, dit apparaat overstemd het oorsuizen is te verkrijgen bij een audiologisch centrum. Dit is een centrum waar problemen op gebied van taal, spraak en gehoor worden onderzocht.
- Soms gaat het oorsuizen vanzelf over.
- Veel mensen leren op den duur toch met het oorsuizen te leven. Het geluid wordt met de tijd als minder hinderlijk ervaren en je kunt er gewend aan raken.
- Je zult zelf ontdekken in welke omstandigheden en met welke trucjes je minder last hebt van het oorsuizen.
- Wanneer je er veel last van blijft houden, moet je er met een huisarts of psycholoog over praten. Door gesprekken en oefeningen kun je leren te ontspannen en aan het geluid te wennen.
- Ga voor hulp en advies naar een audiologisch centrum.
Benieuwd hoe oorsuizen ongeveer klinkt? Bekijk onderstaande video. Let op de video bevat een hoge pieptoon.
Ruim 1 miljoen Nederlanders heeft een vorm van oorsuizen daarom was afgelopen week de week van het oorsuizen om aandacht te vragen voor dit probleem.
Bron: www.hoorzaken.nl
*wegens privacy niet de echte naam
Goed dat je zo uitgebreid aandacht besteed aan dit euvel. Mijn partner heeft deze kwaal ook . Hij ondervindt veel baat bij een regelmatige acupunctuur behandeling
LikeLike
Bedankt voor je reactie en je tip misschien heeft iemand anders er ook baat bij!
LikeLike
Ik ben dus een van de “gelukkige” die er al 28 jaar mee loop. Wat bij mij wel een poos geholpen heeft was Tai-Chi meditatie vorm. Maar door mijn slechte gehoor en ook omdat die lessen van een zaal naar zijn huiskamer gingen met nog 3 personen erbij heb ik vanwege de Meniere af moeten haken. Vind rust in de tuin en als het heel erg is (heb al wat je zegt geprobeert) doe ik wat van die Tai-Chi oefeningen. Misschien dat ik toch eens aan meditatie ga doen. Mooi artikel en ik wens een ieder die het heeft sterkte.
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor je reactie Corrie en voor je compliment en dat je dit met ons wilde delen. Jij ook sterkte toegewenst!
LikeLike
hoi hoi ik heb tinnites gekregen na aanvallen van menere, eerst het rechteroor, nu aan beide links gelukkig nog zacht en rechts erg hard en inderdaad soms ondraaglijk omdat het geluid van buitenaf het van binnen ook beinvloed, en ja ik doe mijn best om zoveel mogelijk leuke maar ook nuttige dingen te doen, maar ik zou bijvoorbeeld heel graag willen sporten , maar helaas dan komt de menere weer om het hoekje kijken , en ja zo is de cirkel weer rond , ik vind het geweldig dat er over gepraat word want inderdaad niemand begrijpt wat je bedoeld.
LikeLike
Bedankt voor je reactie Truus. Hopelijk helpt dit artikel een beetje mee voor meer begrip.
LikeLike
Heb je gelijk in Truus met dat sporten. Zat bij een “bejaarden” gym. In een klein zalatje en we begonnen altijd met 10 rondjes rechtsom en 10 rondjes linksom lopen. Na 4 rondejes ging ik of tegen de stroom in of ik stopte. Het commentaar wat je dan kreeg. Het beste is denk zo’n soort sportschool, maar daar MOET je dan veel gebruik van maken omdat het best prijzig is en die verplichting wil en kan ik niet.
LikeLike