Van klooster tot museum

klooster 1

Het voormalig  klooster van Elburg is tegenwoordig een museum waar je een uitgebreide collectie kunt vinden over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Naast de vaste collectie zijn er ook wisselende collecties te zien. Elburg is een stad die is ontstaan ergens in de middeleeuwen. De bijzondere  sfeer van lang geleden kun je er nog steeds vinden terwijl je door de binnenstad loopt. Het klooster is een vrouwenklooster uit de 15de eeuw. Tijdens de reformatie kwam het gebouw in handen van het stadsbestuur. De laatste 13 nonnen werden na de hervormingen op slinkse wijze op straat gezet. Zij kregen wel een andere woning toegewezen maar zij hadden volgens het stadsbestuur geen bezittingen nodig en daarop werden bijna al hun bezittingen verkocht. Daarna werd het gebouw nog gebruikt als pakhuis, school, stadhuis en tegenwoordig is het dus een museum en kun je er de plaatselijke VVV in vinden. Alleen de kloostertuin is een bezoekje al meer dan waard. Ik raad je aan om je te laten begeleiden door een gids tijdens je bezoek aan dit museum want dit oude klooster bevat veel interessante verhalen. Zoals onderstaande verhaal dat mij werd verteld. Het is het liefdesverhaal van non Anna en priester Bruno.

PicMonkey Collage elburg

(Het is alweer een poosje geleden dat ik het museum bezocht en wat details van onderstaand verhaal zijn mij ontschoten.) Op een gegeven moment woonden er nonnen en priesters in het klooster, natuurlijk strikt gescheiden van elkaar. Er mocht niet gepraat worden, stilte moest er heersen. Die regel gold zeker voor een gesprek tussen een priester en een non. Het is daardoor nog steeds een raadsel hoe de liefde tussen Bruno en Anna in 1571 kon ontstaan. Die liefde deed hun besluiten samen weg te lopen en een nieuw leven te beginnen. In die tijd een grote zonde.De gardiaan van het klooster in Elburg verzocht daarop de magistraat van Elburg,  Anna terug te brengen en Bruno uit te leveren aan de bisschop van Deventer. Zelfs de paus bemoeide zich ermee. Alles werd gedaan om de  ziel van Anna uit de handen van de  van de duivel te trekken. Dat valt terug te lezen in documenten die nog te bekijken zijn in het klooster.Hoe het met Bruno en Anna afgelopen is weet ik helaas niet maar dat kunnen ze in het museum vast vertellen.

Ik bezocht het museum met mijn gezin op een dag dat er allerlei activiteiten voor kinderen werden georganiseerd, het was een drukte van belang. Een van de  leuke (en smakelijke) activiteiten die kinderen konden doen was koekjes bakken. De koekjes, zie foto, smaakten heerlijk. Daardoor was er niet veel tijd om alle verhalen uitgebreid aan te horen. Ik ben van plan binnenkort een keer terug te gaan voor een uitgebreide rondleiding en om te horen hoe het verhaal van Bruno en Anna eindigde.

Museum Elburg:

openingstijden ma t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur

Prijzen:

Fotopuzzeltocht        € 2,25
Volwassenen                € 5,-
Kinderen 4 – 12 jaar      € 3,-
65+                               € 3,-
Stadswandeling            € 2,25
Museumkaart                Gratis

7 reacties op “Van klooster tot museum

 1. Ja je ziet zelfs tussen een non en een priester ontlook liefde.
  Ondanks dat ze gescheiden waren en niet mochten praten.
  Ook in die tijd waren er al godsdienst conflicten.
  Toen Luther zijn stellingen een de kerkdeur had gespijkerd is de scheiding ontstaan en toen zijn feitelijk alle R.K. bezittingen onterecht afgepakt.
  Ben wel eens in Elburg geweest maar niet in dat klooster.
  Maar hier in Limburg genoeg kloosters en een voormalige opleiding tot priester zijn. Pas nog in Rolduc (Kerkrade) geweest.
  Heb genoten van de totale omgeving.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook bij ons in België zijn vele van die kloosters pareltjes, alle zijn deze vaak niet te bezoeken. De oorsprong vaan de rijkdom van deze kloosters lig zeer voor de hand. De nonnen en paters die intraden legden allen een gelofte van armoede af en al hun bezittingen en latere erfdeel ging in volle eigendom over naar het klooster. Een non die van thuis uit goed bemiddeld was mocht ook verder studeren, een arme non kreeg het keukenwerk of mocht poetsen en met wat geluk in de tuin werken. Nonnen en paters moesten zich ook inkopen of ze kwamen zo gemakkelijk het klooster niet in. Wanneer ze hun kap over de haag wierpen stonden ze met lege handen en moesten van niets opnieuw beginnen.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s