Geschiedenis schrijven met Wensballonnen

wens ballonen

Tegenwoordig wordt er steeds meer bij speciale gelegenheden een wensballon opgelaten. Het is altijd weer een prachtig gezicht al die lichtjes in de lucht. Ik vroeg  Pieter -Jan  van de webshop De Luchtlantaarn naar het verhaal achter de wensballon.

Je  schrijft elke dag geschiedenis. Er zijn dan ook gebeurtenissen en momenten die je graag dat beetje extra geeft, om de herinnering van een gepast vleugje onsterfelijkheid te voorzien. Het oplaten van de wensballon is een ervaring die je nog lang zal bijblijven. Het is een krachtig symbolisch gebaar, dat tevens wordt ervaren als zeer sfeervol en intiem. Logisch, want er niets mooier dan het delen van een gedenkwaardig moment. Oftewel: een stukje geschiedenis.

Wat is een wensballon precies?

De wensballon is een brandwerende heteluchtballon van rijstpapier. De ballon bevat dus een brander, die de lucht verwarmt en de ballon doet opstijgen. Deze indrukwekkende lichtpuntjes kunnen ruim 500 meter opstijgen en een afstand van meer dan 1000 meter afleggen. De vluchttijd is tien tot vijftien minuten. Wanneer het vuur dooft, zweeft de ballon nog even door. Vervolgens zal hij langzaam dalen. Je kunt zich vast voorstellen dat dit, vooral ’s avonds, een heel indrukwekkend gezicht is: zeker als er meerdere wensballonnen tegelijkertijd worden opgelaten!

Een stukje geschiedenis

kus1Wensballonnen worden al eeuwen gebruikt, om de geesten gunstig te stemmen en omdat ze ongeluk en negativiteit in de hemel zouden doen verdwijnen. Zo maakt het oplaten van de luchtlantaarn geluk, liefde, succes en gezondheid mogelijk. Oorspronkelijk komt de wensballon uit China, en in Thailand zijn ze bekend als ‘Khoom Loy’. Boeddhisten zien het oplaten van de wensballon als het wegdrijven van zorgen en problemen. Het licht van de lantaarn symboliseert dan ook wijsheid en inzicht.

In eerste instantie werd de luchtlantaarn gebruikt voor communicatiedoeleinden. De burger nam dit gebruik van het leger over, en zette ze in om wensen naar de hemel te zenden. Een bijzonder voorbeeld zijn de vijfduizend wensballonnen die in 2005 op het strand van Khoa Lak (Thailand) werden opgelaten, ter nagedachtenis aan slachtoffers van de tsunami van 26 december 2004.

Neem een kijkje bij de webshop de lucht-lantaarn, http://www.lucht-lantaarn.nl

13 reacties op “Geschiedenis schrijven met Wensballonnen

 1. Onze wensballon vol met kusjes, tekeningen en wensen voor opa en oma die beide in twee maanden tijd het aardse bestaan verlieten. Mooi symbolisch gebaar ❤

  Like

  1. Dat is gewoon mooi als je al die wensen de lucht in mag zien gaan. In Thailand en Oosterse landen doen ze dat meer ook net als een wensbootje.
   Het stukje geschiedenis is dan ook goed uitgelegd.

   Like

 2. Ik vond het idee achter de wensballon ook zo mooi dat ik er een als afsluiting op onze bruiloft wilde. Helaas werkte het weer niet mee.

  Like

 3. Wat een Bijzonder blog weer Anneke! Ja ze zijn werkelijk prachtig, de wensballonnen! Ik heb ze zelf zelfs ooit bij Pieter-Jan van Luchtlantaarn besteld dus extra leuk om te lezen. Wat zou het toch mooi zijn als ze, niet alleen met speciale gelegenheden werden opgelaten maar ook, met oud op nieuwjaar massaal werden gekocht. In plaats van dat vreselijke knallende vuurwerk. Wat zou het dan mooi zijn in de lucht! Ook de bange dieren zouden ons dankbaar zijn 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s