HAVANA Boekreview

havana

HAVANA is het vierde boek geschreven door Jeroen Guliker.  Eerdere boeken zijn Verborgen vrucht, Harde noten en Zeven vrouwen later. Het is een literaire thriller met de hoofdletter T. Het begin van het boek laat geen twijfel bestaan dat het een triller is. Het verhaal is zo goed geschreven dat terwijl je leest, het verhaal zich voor je ogen afspeelt als een  spannende film. Dit boek is zeer beslist geen huis, tuin en keuken roman. De ontreddering herhaalde zich. Drie, vier keer kaatsten haar hulpkreten tegen de betonnen muren voordat ze door de stilte werden opgeslokt. Ze veegde de tranen van haar gezicht en probeerde opnieuw de wanhoop uit haar lijf te schreeuwen. ‘Laat me gaan! Maak me los!’ Hannah’s leven lijkt in balans wanneer de machtige en in kunstkringen gevreesde Simon Salomons haar schildertalent ontdekt. Haar carrière raakt in een stroomversnelling, maar de zoete smaak van het succes verbittert op slag als Hannah na het plotselinge overlijden van haar moeder noodgedwongen terugkeert naar haar geboortedorp, het strenggereformeerde Duinwijck. Haar terugkeer ontgrendelt deuren die ze jarenlang angstvallig heeft dichtgehouden. Tegen wil en dank wordt ze geconfronteerd met de leugens, trauma’s en duistere mysteries uit haar verleden. Hannah zou het dorp het liefst zo snel mogelijk weer de rug toekeren, maar haar obsessies en seksuele fantasieën schreeuwen om verklaringen. Haar zoektocht naar antwoorden leidt via een reeks huiveringwekkende ontdekkingen naar een bloedstollende ontknoping. Welke geheimen houden zich schuil achter de duinen van Hannahs geboortedorp? Wat is er drie decennia geleden werkelijk in Duinwijck gebeurd? http://www.youtube.com/watch?v=9oYoKv9qfCk

In gesprek met Jeroen Guliker:

Waar heb je de inspiratie opgedaan om HAVANA te schrijven? Eigenlijk is het idee voor Havana al ontstaan tijdens het schrijven van mijn vorige boek, Verborgen Vrucht. Tja, waar de inspiratie exact vandaan kwam is moeilijk te zeggen. De plot was er ineens en het verhaal ontwikkelde zich eigenlijk vanzelf. Eerst in mijn hoofd, daarna op papier.

Hoe heb je je voorbereid op het schrijven van HAVANA? Ik heb veel onderzoek gedaan en heb met heel veel mensen gesproken, professionals op verschillende gebieden, mensen die verstand hebben van zaken die in het boek voorkomen. Waarom heb je er voor gekozen om Hannah haar obsessies en seksuele fantasieën zo uitgebreid te beschrijven? Zoals ik al zei, het idee kwam al in 2009/2010, tijdens het schrijven van Verborgen Vrucht, dus ver voordat de 50-tinten rage begon. Ik heb wel getwijfeld of ik het verhaal niet moest herschrijven (ik wilde Havana vrijwaren van een mogelijk 50-tinten stempel), maar ik heb uiteindelijk besloten om het verhaal te laten zoals het was. Zonder Hannah’s obsessies en fantasieën zou het verhaal ongeloofwaardig zijn geworden en een ieder die Havana heeft gelezen, zal beamen dat het boek in niets op 50-tinten lijkt. Havana is een echte thriller geworden.

Waarmee onderscheid jij jezelf van andere schrijvers? Dat is een moeilijke vraag om zelf te beantwoorden, maar volgens mijn lezers onderscheid ik me door een directe, brutale en snelle manier van schrijven. Ik neem geen blad voor mijn mond en veel lezers waarderen dat.

Was het schrijven van HAVANA net zo spannend als het voor de lezers is om het boek te lezen? Het was heerlijk en spannend om Havana te schrijven, zeker als je tijdens het schrijven voelt dat je de puzzelstukjes op de juiste plaats aan het schuiven bent. Als schrijver ervaar je dus een andere soort spanning dan de lezer. Dat kan ook niet anders, er is immers een duidelijk verschil. In tegenstelling tot de lezer kent de schrijver (meestal) de plot al.

Heb jij internationale ambities? Natuurlijk, maar daarvoor zal ik eerst in Nederland echt moeten doorbreken. Het gaat goed en ik hoop dat dat moment niet al te lang meer op zich zal laten wachten.

Wat is tot nu toe je grootste succes als schrijver? Dat ik een steeds groter wordende, trouwe groep lezers als mijn achterban mag beschouwen.

Wilde jij altijd al schrijver worden? Yep, maar door omstandigheden ben ik na mijn middelbare school en diensttijd eigenlijk direct in de evenementenbranche terechtgekomen terwijl ik diep in mijn hart het liefste Nederlands was gaan studeren. Pas na 25 jaar evenementen, heb ik in 2008 dan eindelijk het beroep gekozen dat ik altijd al ambieerde.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar? Met een dikke (Havana)sigaar achter mijn laptop, in het tuintje van mijn bescheiden huisje, voor alles en iedereen totaal onvindbaar ergens in een warm land terwijl ik de laatste hand leg aan mijn volgende thriller.

Nu HAVANA klaar is geniet je nu van een welverdiende vakantie of ben je alweer bezig met een volgend boek? Vakantie? Wat is dat? Nee, er moet gewerkt worden. Signeersessies, lezingen, de boer op… Half januari begin ik aan het volgende avontuur, het verhaal voor mijn volgende thriller is er al, ineens was het er, tijdens het schrijven van Havana. Lang leve het (twisted) brein van de al even gekke schrijver.

Eén gedachte over “HAVANA Boekreview

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s