Marokkaanse cultuur op het schildersdoek

Een van mijn favoriete kunstschilders is de in Marrakech, Marokko geboren Abdel Ilah Benchekroun Drief. Hij geniet bekendheid niet alleen in Marokko maar ook ver daar buiten.

Aan de wieg van Abdel zijn carrière stond een leraar van zijn lagere school. Kleine Abdel tekende liever onder de franse les dan de les te volgen. Op een dag maakte hij een zeer goed lijkend portret van zijn leraar die tijdens het les geven in slaap was gevallen achter zijn bureau. De leraar voelde zich betrapt en nam woedend de tekening in beslag en gaf Abdel een flinke uitbrander. De volgende dag ging Abdel bedeesd naar school, de leraar riep hem bij zich en vertelde dat hij niet langer boos op hem was. Hij vond het portret bij nader inzien zo mooi dat hij de tekening had laten inlijsten. De ingelijste tekening had een plek aan de muur van de woonkamer gekregen. De leraar zag zijn talent en voorspelde hem een mooie toekomst als kunstschilder. Daarom mocht hij inplaats van franse les tekenlessen gaan volgen.

Op onderstaande foto’s is te zien hoe stap voor stap het schilderij Een normale dag in de souk van Marakesh tot stand kwam. (Klik op de foto’s om ze te vergroten)

Later toen Abdel Ilah ouder was en in Tanger ging wonen ontmoette hij diverse bekende kunstschilders uit verschillende landen die onder de indruk waren van zijn bijzondere talent voor de schilderkunst. Zij brachten hem in contact met de juiste mensen die hem introduceerden in de kunstwereld en met succes.

Op deze foto’s zie je het eindresultaat.

Wil je meer info over Abdel en zijn schilderijen? Mail dan naar annekeschrijft@hotmail.com

4 reacties op “Marokkaanse cultuur op het schildersdoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s