Aromatherapie

aroma

Vaak lees of hoor je hoe geuren invloed op ons kunnen hebben. Iedereen heeft er vast ervaring mee. Als je ergens op bezoek komt en er staat een heerlijke appeltaart in de oven te bakken, dan voel je je door de geur gelijk welkom en “thuis”. Of als je een heerlijk parfum ruikt kun je daar gelijk vrolijk van worden. Daar tegenover staat dat je van vieze stinkende geuren geïrriteerd, nerveus of onrustig kunt worden. Soms komen er door bepaalde geuren herinneringen naar boven.

Doordat ik vrijwilligster in een bejaardentehuis ben, kwam ik in aanraking met aromatherapie. Ik zag hoeveel baat de oudere mensen erbij hebben. Hoe rustig iemand kan worden van handmassage met lavendel olie. En hoe iemand zich vrolijker voelt van een handmassage met citrus olie. Wat goed is voor deze mensen is natuurlijk ook goed voor ons. Maar als je bijv. zwanger bent of een hoge bloeddruk hebt, kun je niet zo mar alle oliën gebruiken. Vraag dan altijd na welke olie je mag gebruiken! (hand) Massage is niet de enige manier om de oliën te gebruiken. Er zijn talloze andere manieren. Maar warmte is de basis voor alle gebruik. Warmte laat de geuren vrijkomen en hun werking uitoefenen. Enkele andere manieren zijn, baden, shampoos, crèmes, kompressen, inhalatie, voetbaden.

Er is op dit moment van alles verkrijgbaar met het etiket aromatherapie erop, van geurkaarsen tot toiletverfrisser! Het staat op dit moment enorm in de belangstelling. Je kunt aroma’s overal kopen van de drogist tot de natuurwinkel. Aromatherapie is een zogenaamde holistische therapie gebaseerd op het feit dat er een interactie bestaat tussen lichaam en geest.

Er worden verschillende cursussen over dit onderwerp gegeven. Als je zelf Oliën wilt maken, inplaats van kopen is het misschien verstandig zo’n cursus te volgen. Hieronder staan enkele links naar websites als je nog meer over dit onderwerp wilt lezen.

http://www.wellnessbasics.nl
mediator-aromatherapie.nl
http://www.detuinen.nl

Wat vind jij van aromatherapie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s