Aan de rand van het meer – Kate Morton (boekreview)

20206184_1536641783024107_966371103_n

Aan de rand van het meer van Kate Morton is een mustread deze zomer! Deze zinderende feelgood roman gevuld met vriendschap, liefde, verraad, opoffering, verdriet, verlies, blijdschap vermissing en … moord is een boek wat je gelezen moet hebben. Dit 494 pagina’s tellende boek zal uiteindelijk niet genoeg bladzijden blijken te bevatten.

Omslag

Op de romantisch aandoende omslag van het boek prijkt een prachtig Engels landhuis. Het huis lijkt je uit te willen nodigen de voordeur binnen te stappen en het verhaal binnen te gaan. Dit samen met de beknopte samenvatting op de achterflap maakte dat ik niet kon wachten om het boek te gaan lezen.

Het verhaal in het kort

Alice Edevane is een intelligent, nieuwsgierig meisje van veertien dat opgroeit op een prachtig landgoed aan de rand van een meer in Cornwall. Ze schrijft graag verhalen, maar de mysteries die ze verzint verbleken bij wat haar familie te wachten staat: Na afloop van een groots en schitterend zomerfeest met honderden gasten ontdekken de Edevanes dat hun jongste zoon Theo spoorloos is verdwenen. Het drama verscheurt de familie, en het landgoed blijft uiteindelijk verlaten achter.

Bijna zestig jaar later kijkt Alice terug op een succesvolle carrière als schrijfster. Hoewel ze tevreden is met haar leven, knaagt de onopgeloste verdwijningszaak nog steeds aan haar. Honderden kilometers verderop logeert de jonge rechercheur Sadie Sparrow in het huis van haar grootvader in Cornwall. Tijdens een wandeling stuit ze op het oude landgoed – nu een overwoekerde ruïne. Haar nieuwsgierigheid is gewekt, waardoor een reeks gebeurtenissen in gang wordt gezet die Sadie en Alice samenbrengt. Als de schokkende waarheid eindelijk aan het licht komt, blijkt het verleden nog lang niet afgesloten te zijn…

kate-morton-aan-de-rand-van-het-meer.jpg

Op het verkeerde been

Wat een fantastische schrijfstijl heeft Kate Morton. Zij is een getalenteerd schrijfster, wie anders kan een boek van bijna 500 pagina’s schrijven wat geen moment saai is en waarbij je op het puntje van je stoel blijft zitten?! Ook lukt het de schrijfster iedere keer weer de lezer op het verkeerde been te zetten. Wanneer je denkt ‘oh het zit zo!’ Blijkt het tegendeel echter waar te zijn. Het boek eindigt met een zinderende finale wanneer blijkt dat…

Zwart wit

Het is makkelijk een oordeel te vellen, iets aan te nemen, over een gebeurtenis of een persoon. Dit boek maakt echter duidelijk: niets is zwart wit. Het boek wordt uit verschillende standpunten vertelt, verspreid over verschillende generaties. Je komt er achter dat er naast zwart wit nog een regenboog aan kleuren bestaat.

545517larache.png
Linksboven, bij het oranje theekopje, aan de rand van de zee bij Larache -Marokko. Las ik de roman, Aan de rand van het meer.

Amsterdam – Tanger

Tijdens de vliegtuigvlucht van Amsterdam naar Tanger had ik fijn alle tijd om rustig in deze roman te lezen. Mijn ogen vlogen over de regels maar toch las ik niet snel genoeg naar mijn zin. Wat een geheimzinnigheid en spanning bevatte dit verhaal. Zoveel vragen die ik stantepee beantwoord wilde zien. Wat had Alice begraven? Wat had de geheimzinnigheid te betekenen die hing rond meneer LIewellijk?  Wat voor geheim droeg Sadie Sparrow met zich mee? In het midden van het boek kon ik bijna niet wachten tot het verhaal tot een einde zou komen. Toen ik echter pagina 494 bereikte, zittend aan een kop koffie in Larache met het ruisen van de zee op de achtergrond. Had ik tranen in mijn  ogen van ontroering en vond ik het jammer dat het boek niet nogmaals 494 bladzijden bevatte . Ik slaakte een zucht en mijn man keek mij vragend aan. Ik sloot het boek en bedacht mij hoe jammer het was dit boek uitgelezen te hebben. Wat een boek wat een verhaal!

Sprong in de tijd

Het boek maakt verschillende sprongen in de tijd, maar als lezer ondervind je daar geen hinder van. Integendeel, het houdt het verhaal vlot en fris. Het is ongelooflijk knap hoe Kate Morton alle tijdsprongen en verhaallijnen zo vloeiend in elkaar over heeft laten lopen.

Leesfragment

13wUitgeverij:Boekerij

Uitgave: Paperback met flappen
Prijs: € 19,99

Uitgave: Paperback
Prijs: € 12,50

Uitgave: e-book met social drm
Prijs: € 9,99

 

 

 

8 reacties op “Aan de rand van het meer – Kate Morton (boekreview)

  1. Dit nodigt uit tot lezen Anneke. Wel zou ik dat graag doen op dezelfde plek waar jij nu vertoeft 🙂 Boeiende recensie, nog boeiender plek waar jij het boek hebt gelezen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s