Vrouw & zelfbeeld : Hoe tevreden ben jij?

 

quote-oh-god-i-struggle-with-low-self-esteem-all-the-time-i-think-everyone-does-i-have-so-angelina-jolie-14-90-88

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen van over de hele wereld onder immense druk staan. Vrouwen van verschillende culturen, landen en leeftijden. Het uiterlijk, en alles wat daar bij komt kijken, heeft een grote impact op vrouwen. Het bepaalt hoe tevreden zij zijn met zichzelf en het leven dat zij leven. Hoewel elke cultuur een andere druk op de vrouwen legt is de uitkomst hetzelfde, de vrouwen zijn ontevreden met hun uiterlijk en hun leven. Wanneer vrouwen zich niet gelukkig voelen, heeft dit een negatieve invloed op hun gezondheid, carrière en sociale leven.

dove

Wist je dat:

 • Uit het Dove Global Beauty Confidence Report blijkt dat sinds 2010 het vertrouwen van vrouwen in hun eigen schoonheid is gedaald.
 • Deze daling het sterkst in Amerika is.
 • Ook Nederlandse vrouwen kritisch blijven over zichzelf. Ruim de helft (56%) van de vrouwen is niet tevreden over haar uiterlijk, bijna 1 op de 5 (18%) is zelfs ronduit ontevreden.
 • Vrouwen ervaren weliswaar de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn, maar veel vrouwen (59%) zijn onzeker over hun uiterlijk. 3 op de 5 Nederlandse vrouwen maken zich druk over het feit of anderen hen wel leuk genoeg vinden. Deze onzekerheid is bij jonge vrouwen (18-24 jaar) nog sterker.
 •  Een laag lichaamsbeeld negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid, de psychologische gesteldheid en het sociale leven.
 • Internationaal gezien de media nog steeds druk op vrouwen leggen: 69% van de vrouwen en 65% van de meisjes vinden dat media en advertenties een onrealistisch beauty standaard neer wordt gezet.
 • Meer dan de helft van de vrouwen wereldwijd vindt dat social media de druk vergroot om er op een bepaalde manier uit te zien.
 • 6 van de 10 vrouwen in het algemeen sociale activiteiten vermijd, zoals samen zijn met vrienden of familie, op een date gaan of niet voor zichzelf op durven te komen in het openbaar omdat zij onzeker waren over hun uiterlijk.
 • 4 van de 10 vrouwen in het algemeen hun mening voor zich houdt en niet bij hun standpunt durven te blijven, niet assertief zijn, omdat zij zich onzeker voelen over hun uiterlijk.
 • 6 van de 10 vrouwen slaat wel eens een maaltijd over, of pleegt een aanslag op hun gezondheid door extreem te diëten. Of zij durven zelfs niet naar een dokter te  gaan wanneer zij ziek zijn omdat zij zich onzeker voelen over hun uiterlijk.
 • 7 van de 10 vrouwen en meisjes geloven dat de media en reclame er voor zorgt dat de lat voor schoonheid te hoog wordt gelegd. De meesten vrouwen en meisjes kunnen nooit aan deze standaard voldoen.
 • 7 van de 10 vrouwen en meisjes geeft aan  te weinig ‘real life’ women in reclame, films, tv, en media te zien.
 • 6 van de 10 vrouwen geeft aan weinig aan zichzelf te kunnen benoemen waar zij trots op zijn.

103bc87b950c8d6ec17cd33605bc37c8

Dove vindt dat schoonheid een bron van zelfvertrouwen moet zijn en niet van onzekerheid. Met de nieuwe campagne #MyBeautyMySay wil Dove vrouwen inspireren met de gedachte, dat schoonheid geen belemmering is. En dat vrouwen zelf mogen bepalen wat ze mooi vinden en hoe ze eruit willen zien.Tijdens deze campagne worden er echte vrouwen getoond, die ervoor kiezen om schoonheid als een bron van zelfvertrouwen te zien, en niet als een bron van onzekerheid.

In de nieuwe campagne van Dove komen echte vrouwen met hun unieke verhalen aan het woord: vrouwen die weigerden om het oordeel dat anderen over hun uiterlijk hebben in de weg te laten staan van hun ambities. Van burlesque danseres tot rechter en van bokser tot fashion blogger: ze vertellen allemaal hun verhaal in de nieuwe Dove campagne en bevestigen dat geloof in je eigen talenten je het vertrouwen geeft om het beste uit jezelf te halen. Want hoewel 8 op de 10 vrouwen en meisjes vinden dat elke vrouw en elk meisje iets moois heeft, voelen heel veel vrouwen zich beperkt door hun uiterlijk.

Vrije liberale cultuur

Je verwacht vast dat vrouwen die in een vrije liberale cultuur leven, zoals Nederland, zelfverzekerd en tevreden met zichzelf zijn. Maar uit onderzoek blijkt dit niet te kloppen. Het blijkt juist dat het zelfvertrouwen dramatisch gezakt is. Hoewel deze vrouwen in onderzoeken naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen, vooruitgang en vrijheid de hoogste score hebben, beweren zij het minst tevreden met hun leven te zijn. Deze vrouwen blijken een lager zelfvertrouwen te hebben dan vrouwen in andere landen, zoals bijvoorbeeld India.

Dit kan het gevolg zijn doordat er tegenwoordig veel druk op vrouwen ligt om op veel punten goed, zo niet perfect, te presteren. Daardoor kunnen vrouwen die deze druk niet voelen, meer tevreden zijn met wat ze voelen.

Brazilië: twee miljoen cosmetische operaties

Vrouwen voelen veel druk om er op een bepaalde manier uit te zien. Alleen al in Brazilie werden er in 2014 alleen al twee miljoen cosmetische operaties gedaan. Drie op de tien Braziliaanse vrouwen had het gevoel zo’n operatie te moeten doen om aan een bepaald beeld te voldoen.

mindy-kaling-quote-confidence-beauty-redefined-e1383489207674

Japan: hoge verwachtingen

In Japan zijn er volgens de tradities, strenge normen en  hoge verwachtingen van de maatschappij waar vrouwen aan moeten voldoen. Hoewel de kansen voor vrouwen verbeteren, hebben zij daarnaast ook het  gevoel te moeten voldoen aan de eisen van hun cultuur. Succes en vooruitgang hangen af van hoe goed je bent in datgene wat jij doet. Een mooi uiterlijk is in Japan heel belangrijk, je innerlijk is niet van belang. 39% van de Japanse vrouwen hebben een lage eigenwaarde en slechts 8%  zegt tevreden met zichzelf te zijn.

Amerika: twijfelachtige eer

Vrouwen in Amerika hebben de twijfelachtige eer de grootste daling van hun zelfvertrouwen te hebben. In amerika is het aantal vrouwen dat aangaf zelfverzekerd en tevreden met hun uiterlijk te zijn van 85% in 2010 naar nog maar 50% in 2017 gedaald.

woman self esteem

Heeft  reclame, films, tv, en media invloed op hoe tevreden jij bent met jezelf?

 

 

Bronnen:

Dove global beauty confidence report

Het onderzoek onder Nederlandse vrouwen werd uitgevoerd door Motivaction in februari 2017. In totaal werden 522 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar ondervraagd met een online vragenlijst

 

 

13 reacties op “Vrouw & zelfbeeld : Hoe tevreden ben jij?

 1. Toen ik jonger was hadden de reclame, tv en filmsterren etc. zeker invloed op mijn zelfbeeld maar nu ik ouder ben niet meer. Jammer dat ik geen contact kan opnemen met mijn jongere ik, dat zou mij veel onzekerheden en negativiteit hebben bespaard 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. mooi stukje ,dank je wel !! ik ben ook altijd bezig met dit beter dat anders,maar er was toen een filmpje op facebook zij kon zichzelf veranderen,smalle heupen grotere borsten ,slanker en uiteindelijk draaide ze het terug en nam haar zelf zoals ze was en ik dacht ja zo is het dat is het belangrijkste.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s