Lammertijd

Het voorjaar staat voor de deur en de eerste lammetjes zijn alweer geboren bij de schaapskudde Epe-Heerde. Ook bestaat de mogelijk om lammetjes te adopteren. Dit jaar werd het allereerste lammetje geadopteerd door tennisser, Jacco Eltingh. Lees verder hoe de lammertijd, wat ook media heisa meebrengt, nou in zijn werk gaat vanuit het standpunt van een echte herder.

schaap.JPG

L.Niesing schaapherder Schaapskooi Epe-Heerde vertelt:

Lammertijd 2016

Wanneer u dit leest is het eerste lammetje bij onze kudde dit jaar, waarschijnlijk al geboren.De lammertijd is altijd de meest bijzondere tijd in het leven van een schaapherder.

Circus

Je kijkt er een jaar lang naar uit, maar als herder zie je ook een beetje tegen de lammertijd op, al die media heisa erom heen tegenwoordig! Het bezoek, dat zich elk jaar weer vergaapt aan het jonge spul. Er zijn mensen die elke dag komen kijken, of die komen om een geboorte live mee te maken, of komen kijken hoe het met de lammetjes gaat etc. Tegenwoordig bieden wij de mensen de mogelijkheid om een lammetje te adopteren. Dit om onze kudde financieel te ondersteunen en de betrokkenheid van de mensen naar onze kudde nog meer te vergroten. Het eerste lammetje wordt geadopteerd door een bekende Nederlander. Dit jaar is dat  Jacco Eltingh, die het lam ‘Tess’ als naam gaf. Zo draait het circus weer op volle toeren. Maar goed het hoort er allemaal bij.

herder

Voldoening

Als herder zorg je (natuurlijk) in eerste instantie dat het goed gaat met je schaapjes. En hieruit haal je altijd de meeste voldoening. Hoe vaak je het al gezien mag hebben een geboorte, een lammetje die drinkt bij de moeder, het ontroert mij altijd weer. Helaas maak je elk jaar ook vervelende dingen mee… Dat een lam niet aangenomen wordt door de moeder, de moeder heeft te weinig melk of een lam is niet levensvatbaar. Dit spijt me altijd, maar het hoort er helaas wel bij. In 20 jaar maak je heel wat mee met het spul. En voor elk leventje doe je je uiterste best. Van mond op mond beademing tot een lammetje dat 4 weken lang 5 keer per dag onder de moeder gezet moet worden om te laten drinken.

Zoektocht en trucjes

M’n dag begint altijd om een uur of zes, wanneer ik de eerste ronde maak. ’s-Nachts zijn de schapen een poosje alleen. Gelukkig lammeren onze schapen (Veluwse Heideschapen zijn smal in schouders en kop) vrij makkelijk af. En dan kan het gebeuren dat er al een aantal geboren zijn en ik de volgende ochtend de moeders moet zoeken. Alles wat af moet lammeren loopt in 1 ruimte, zodat ze zich op hun gemak voelen. En die beesten kunnen je voor de gek houden, soms heeft een schaap afgelammerd, die dan niets van het lam wil weten en  verstopt zich dan tussen de anderen. Nou dan wordt het een hele zoektocht en moet je heel wat trucjes van stal halen om de moeder te vinden. Of hier en daar moet nog een handje geholpen worden met een lam die verkeerd ligt. Na dit komen nog de volgende taken:

 • alles netjes in de kraamhokjes zetten
 • uiercontrole
 • navel ontsmetten
 • vaststellen geslacht
 • oornummer inbrengen en registreren

Daarna kan ik pas beginnen met voeren, water verzorgen en opstrooien, zodat alles er weer spic en span uitziet. En dan……. even tijd voor koffie en een boterhammetje.

geel

Geboorte op de heide

In het begin van de lammertijd ga ik als het rustig is ook nog gerust een poosje de heide op met de drachtige dieren. Uiteraard met het “risico” dat er een schaap bevalt midden in het veld. Dit vind ik nog altijd een van de mooiste geboortes, puur natuur. Als het niet hoeft niet mee bemoeien en lekker zelf laten doen. Als het schaap dan bevallen is, zal ik echter wel de lammetjes naar de kooi moeten dragen. Alhoewel ze binnen 10 minuten na de geboorte staan lopen ze nog niet mee. Maar een beetje lief moederschaap loopt dan gedwee achter mij en haar jonge kroost aan. Ik heb het zelf vaak gezien van een afstandje en weet dat dit voor veel mensen een ontroerend gezicht is. Als je dan eenmaal bij de schaapskooi bent en het jonge gezinnetje netjes in een kraamhok hebt gezet en de nodige controles hebt gedaan, kan ik een hele poos genieten en het tafereeltje van een afstandje bekijken.

 

Foto’s:

De Stentor – Sacha Wunderink 

Schaapskooi Epe – Heerde

5 reacties op “Lammertijd

 1. Heb eeb keer en uur of 3 de lammertijd meegemaakt.
  Is echt hard werken voor de herder of boer(in).
  Maar een o zo lief gezicht.
  Ken iemand die al een jaar of 4 een lammetje adopteerd en ze is er helemaal weg van.

  Weer een leuk artikel Anneke.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s