In gesprek met … Fanny de Heer eigenaresse van Glasatelier-Francisca

Fanny de Heer van Glasatelier -Francisca maakt prachtige sieraden van glas. Anneke Schrijft legde haar enkele vragen voor.

een

Hoe het allemaal begon..

Als klein meisje was ik al gefascineerd door glas. De glazen vissen op de schoorsteenmantel thuis, de glas in lood ramen in de kerk en de vitrines vol met gekleurd glas in de luxere huishoudwinkels. Opticien was mijn eerste echte baan. Daar leerde ik ook wat glas was en deed. Al snel kocht ik mijn eerste glaskunst en vond het heerlijk om daar thuis naar te kijken. In de jaren die volgden leerde ik mijn man kennen en kregen wij kinderen.Tja, geld voor glaskunst was er niet echt meer. Mijn man had daar een oplossing voor gevonden. Hij gaf mij voor mijn verjaardag een glassfusing workshop. In januari 2013 leerde ik mijn eigen glaswerk te maken. Na een tijd van oefenen en daarna 18 maanden rust i.v.m. zwangerschap en herstel ben ik sinds oktober 2014 weer helemaal happy in mijn atelier. Mijn zolder waar ik werk met 2 Hotpots een grote glasoven en een brander voor kralen.

een

Wat is glassfusing?

Glassfusing is het samensmelten van 2 of meer stukken glas.  Glas zet uit bij verhitting en krimpt weer bij afkoelen.

Maak je gebruik van een speciaal soort glas?

Eigenlijk kan je fusen met elk soort glas.Waar alleen wel op gelet moet worden is dat het glas wat gebruikt word allemaal hetzelfde uitzettings– vermogen heeft (COE), anders breekt het glas.Om er zeker van te zijn dat al mijn glas hetzelfde COE heeft,  bestel ik dit bij een groothandel die meerdere kleuren heeft. Het glas wat ik gebruik voor het fusen, kan ik niet samen gebruiken met het glas wat ik gebruik voor het kralen branden.

twee

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie overal vandaan. De natuur, foto’s,  mijn kinderen.  Dan zie ik iets en dan denk ik…. zou dat ook kunnen in glas.

Maak je alleen sieraden van glas?

Nu maak ik ook andere dingen maar ik ben daar wel mee begonnen. Als je het nog moet leren is het veel makkelijker om klein te beginnen. Sinds ik de grote oven heb maak ik echter ook schalen, kaarshouders, raamdecoraties, omlijstingen van spiegels, klokken, hangers voor in de kerstboom,  herdenkings-glas met bv as van een dierbare.

drie

Gebruik je ook andere materialen dan glas?

Ja en nee, Ja ik gebruik ook zeker andere materialen om een eindresultaat te krijgen. Maar om het samen in de oven te doen…  nee.  Glas smelt vanaf 660 graden. Als ik in mijn werkstuk hout wil verwerken kan ik dit niet samen met het glas in de oven leggen. Achteraf kan ik het wel samenvoegen tot 1 geheel. Er zijn wel soorten metaal die speciaal voor glassfusing zijn en die gebruik ik soms, om bv een haakje te maken.

Van idee naar eindresultaat

Voor stukken die groter zijn en waar ik meerdere dagen mee bezig ben, begin ik met een tekening. Meestal gewoon een grove schets. Ik zoek het glas uit wat ik ervoor wil gebruiken en teken het af. Daarna snijd ik met een speciaal mesje het glas in de gewenste vorm. Daarna maak ik het glas schoon en leg het naar wens in de oven om te gaan smelten. Als het na 16-24uur is afgekoeld dan maak ik het wederom schoon en werk ik het af. Verwijder scherpe randjes of maak er een gaatje in of iets dergelijks. Als het de bedoeling is dat het glas bv een schaal gaat worden, moet het glas weer 16 uur de oven in om de gewenste vorm te krijgen. Hiervoor gebruik ik een mal.

glas

Wil jij een echte “Francisca” of ben je gewoon nieuwsgierig naar haar glascreaties? Hier kun je haar  en haar glascreaties vinden!

  • Op Facebook
  • Op markten
  • Mini hotpot workshops op locatie (in overleg).
  • Workshops bij Fanny thuis in Julianadorp.
  • Via de email Glasatelier.Francisca@gmail.com
 Foto’s: Glasatelier – Francisca

Eén gedachte over “In gesprek met … Fanny de Heer eigenaresse van Glasatelier-Francisca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s