Stoppen met pesten

Al eerder besteedde ik op Anneke Schrijft aandacht aan pesten. Ik schreef toen een artikel over Project P en interviewde daarvoor Carolinne van Bommel. Caroline helpt slachtoffers van pesten, bedreigingen, intimidaties, buitensluiten en overig pijnlijk pestgedrag om zelfverzekerder te worden en pestproblemen op te lossen. Ondanks dat er veel aandacht voor dit onderwerp is geweest en voor de vreselijke gevolgen dat het pesten kan hebben. Is een nummer als stop met pesten van rapper Pest One nog steeds niet gedateerd en bestaat het probleem nog steeds. Ik was benieuwd naar het verhaal achter het nummer en waarom de rapper zichzelf Pest One noemt.

Pest One stelt zich voor

“Ik ben Karl en 24 jaar oud en kom uit France Guyane. Ik heb in Frankrijk gewoond en woon nu 8 jaar in Nederland.”

Hoe ben  je op de naam ”Pest One” gekomen?

De naam Pest One, het verhaal daarachter is heel grappig. Ik heb de naam niet zelf bedacht maar een hele goede maat van me in pest1Frankrijk. Hij maakte muziek, beetje rap enzo. Hij zei altijd yoo Karl doen mee, rap samen met ons! Toen die tijd had ik totaal geen interesse in rap en zei: ”Nee dat is niks voor mij!”

Maar toen ik in Nederland kwam wonen, 8 jaar geleden. Kwam mijn neef Bing vaak langs om te chillen want ik kende toen nog niemand in de buurt. Hij was ook een rapper (Bing) dus hij zei: ” Wil je niet een keertje rappen? Ik zei: ”Ja waarom niet maar ik heb alleen geen bijnaam. Toen dacht ik gelijk aan die vriend van mij in Frankrijk (Pest One ) dus ik zei gelijk tegen mijn neef, kijk als ik echt moet rappen dan neem ik de naam Pest One. Want als ik ooit beroemd wordt dan kan ik via die naam weer in contact komen met die beste vriend van mij. “

Heb jij wel eens een situatie meegemaakt dat er iemand gepest werd? Zo ja ,wat deed jij toen?

“Ik kan er niet tegen als iemand gepest wordt. Er zat een jongetje bij mij in de klas en hij werd echt gepest. Ik kwam voor hem op daarna zijn we goede vrienden geworden.”

Hoe is het liedje ”Stoppen met pesten tot stand” gekomen?

 

”De reden waarom ik het nummer heb gemaakt is dat ik vroeger zelf ben gepest op school. Het ging over mijn  kledingstijl want mijn moeder had het niet breed. Daarom kregen wij wat wij nodig hadden, niet wat wij wilden. Ik praatte daarover met mijn broer. Op school werd ik elke dag gepest in de pauze, na school. Op een dag trok ik het niet meer, toen kwam ik voor mijzelf op! Ik werd een beetje agressief en toen heb ik mijzelf verdedigd en heb die jongen geslagen. Daarna  zijn wij beste vrienden geworden. De reden waarom ik het nummer heb gemaakt is puur om kinderen te laten zien dat pesten niet cool is. Je kan een persoon onzeker  maken, iemand kan de verkeerde beslissing daardoor nemen… en nog veel meer. In Nederland wordt pesten serieus genomen en daarom heb ik besloten om een nummer daarover te maken.”

Wie is jouw voorbeeld?

”Eigenlijk hou ik van verschillende soort muziek en ik heb niet echt een voorbeeld. Ik hou voornamelijk van pop, rap, dancehall, oldschool, r&b.”

Wat betekent muziek voor jou?

”Ik hou heel veel van muziek. Soms wil ik stoppen met het maken van muziek maar dat lukt niet. Ik  ben verslaafd aan muziek. Van mijn vriendengroep uit Zaandam ben ik degene die uiteindelijk door is gegaan met muziek.  Ik had een  paar jaar gelden een rap groepje met drie  boys maar die zijn nu allemaal gestopt. Ik blijf verder gaan met muziek, ik kan niet stopen. Dus muziek is heel belangrijk voor mij!”pest

Met wie zou jij weleens een dagje willen ruilen?

”Niemand, ik leef goed en ik ben open eerlijk .Tot nu toe ben ik gezond ik kan alles doen wat ik wil en heb ik een hele lieve vriendin (Dana). Dus nee, ik zou met niemand willen ruilen .”

Wat is het beste advies wat je tot nu toe gekregen hebt?

”Ik krijg veel advies heel veel… Ik lees al het advies niet eens meer. Er is vast goed advies maar dat ben ik nog niet tegengekomen. Zolang ik maar in mijzelf geloof en doe wat mij blij maakt dan heb ik niet zoveel advies nodig denk ik :)”

 

11 reacties op “Stoppen met pesten

 1. Vreemd dat er vooral aandacht is voor wie er gepest worden en je de pesters nooit in beeld ziet. Terwijl zij toch de oorzaak van de narigheid zijn. Ik (van 1943) was vroeger een pesterig jochie. Waarschijnlijk omdat ik thuis weinig aandacht kreeg, mijn ouders hadden het te druk met hun bedrijf. Mijn enige en jongere broer kreeg meer aandacht van onze moeder dan ik. Misschien dat ik hem daarom zo veel pestte. De oorzaak van pesterig gedrag moet mijns inziens gezocht worden in de gezinssituatie en in de sfeer binnen het gezin. Een kind pest niet zomaar…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik sluit mij bij jouw woorden aan dat een kind niet zomaar pest. En ja jammer dat daar niet meer aandacht aan wordt besteed. Vaak krijgt het slachtoffer advies om in therapie te gaan terwijl de dader het vaak meer nodig heeft. Bedankt voor jouw reactie.

   Like

 2. Dus als je kind wordt gepest dat stuur je de pestkop een rap over pesten. En dan stopt het?
  Mijn ervaring als vader van een gepest kind is dat al die methodes niet helpen omdat ze allemaal op het slachtoffer gericht zijn. Wat ik met het Pestbriefje doe is de ouders op de hoogte brengen van wat hun kind werkelijk doet. Vervolgens vraag ik hen hun kind te corrigeren, dus niet te straffen want dat kan wraak oproepen. Het enige dat ik wil is dat de pesterij gestopt wordt, meer niet. Daarbij zeg ik wel dat als hun kind opnieuw betrokken is bij een pesterij dat dan de kans bestaat dat zij verantwoordelijk worden gesteld voor de schade. En dat het dan gaat om materiële-, fysieke- en emotionele schade met daarbij de derving van levensvreugd. Ook de kosten voor het innen van het schadebedrag (deurwaarder, incassobureau of kantonrechter) komen dan voor hun rekening. Dit alles volgens artikel 6:162 BW.
  Pesterijen worden zo in één dag gestopt en omdat dit door de ouders wordt gedaan weet niemand hiervan en leidt de pester geen gezichtsverlies. Doordat deze de leidinggevende rol over de groep houdt zal ook de groep stoppen met pesten, zowel binnen als buiten de school.
  Als nazorg gewenst is dan is een Sta Sterk training daar heel geschikt voor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben het met je eens dat er te weinig aandacht voor de daders is. Lees hierboven ook de reactie van Gerbeimer. Het is raar het slachtoffer naar een psycholoog of een gedragscursus te sturen en de dader geen halt toe te roepen. Terwijl een dader psychologische hulp goed kan gebruiken. Vaak is er in het leven van een dader veel mis en is het pest gedrag een schreeuw om aandacht of is er zelfs sprake van jaloezie naar het slachtoffer toe. Dit nummer draagt bij aan een dialoog en wie weet is er door dit nummer iemand die over zijn gedrag nadenkt en met het pesten stopt.

   Like

   1. Spijtig genoeg zal pesten nooit ophouden zowel bij kinderen niet maar ook niet bij volwassenen.
    En klopt een gepest persoon wordt al snel naar een gedragscursus doorverwezen van assertiever te worden. Omdat meestal nooit een vinger gewezen wordt naar de pester door de angst die er blijft hangen. En wordt hij dan toch gekend wordt ermee gepraat en komt het heel vaak voor dat het een patroon is voor aandacht die deze nergens anders vind. En dan mag de pester nog geholpen worden, maar als ze thuis niet mee willen werken houd het op.
    En met de gepeste zal er thuis aandacht aan besteed worden zeker bij kinderen. Bij volwassenen ligt het nog anders.

    Geliked door 1 persoon

 3. Sommige pesters doen dit uit verveling, anderen zoeken aandacht, iedere pester heeft ergens wel een reden maar moet zelf ook eens diep in zichzelf gaan kijken en goed nadenken waar hij of zij mee bezig is n wat ze aanrichten met hun gedrag. Hier in onze gemeente heeft er zich weer een kind van 15 van het leven genomen omdat hij gepest werd op school. Is dat wat deze mensen beogen? Ik werd vroeger ook al eens geplaagd maar heb leren van mij afbijten en ben nu veel assertiever geworden. Wanneer ik ergens weet heb van pestgedrag ga ik de bewuste persoon opzoeken en aanspreken. Vaak heeft dit een positief gevolg, alhoewel niet altijd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat vreselijk dat dat kind van 15 een einde aan het leven heeft gemaakt. Inderdaad is dat wat deze mensen beogen….vreselijk! En na allen (media) aandacht die er voor het pesten is geweest waaronder project p, kunnen de pesters niet ontkennen dat ze weten wat de gevolgen kunnen zijn.

   Like

 4. Het pesten zal nooit stoppen ik zie dit bij me zoon hij word gepest omdat hij anders denkt.Hij is hoogbegaafd en ik zie wat voor worsteling hij door moet maken .Het is net of ik naar mezelf kijk ik ben net als hem hoogbegaafd alleen ik heb nooit geleerd om met een ander om te gaan .Hij is nog jong hij kan nog veel leren het punt is dat de school niks doet ik heb zelf een klacht moeten in dienen bij kinderen ombudsman. over zijn school.en nu ik mijn dokter heb ingeschakeld kan opeens alles wel nu zit hij bij de rekentoppers eerst gelovende ze hem niet en mijn helemaal niet.Wij moeten steeds aanpassen aan iedereen maar waarom pas niemand aan ons.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s