Een dag uit het leven van… schrijfster Joyce Spijker

Na het boek ‘Spotlight‘ van schrijfster Joyce Spijker gelezen te hebben was ik heel benieuwd hoe een dag uit het leven van Joyce eruit zou zien.  Daarom vroeg ik Joyce  mee te werken aan de rubriek Een dag uit het leven van… zij werkte daar graag aan mee. Ook benieuwd hoe de dag van Joyce eruit ziet? Lees dan snel verder!

foto 3 (1)

7.20 uur – Zon, vogels en post

Ik word wakker van de mechanisch fluitende vogeltjes. Mijn wekker is een Ambilight en hoewel ik zelden wakker wordt van de ‘opkomende zon’ die de lamp voorstelt, open ik bij het eerste fluit geluidje gelijk mijn ogen om op de snooze-button te duwen. Om wakker te worden lees ik in bed mijn mail en social media. Er zit een aanvraag bij voor een lezing over schrijven en Spotlight, iemand die wil weten hoe hij van zijn writersblock af kan komen en de bevestigingsmail dat de zilveren schoenen die ik gisteren had besteld voor het Boekenbal vrijdag vandaag worden verzonden. Fijn, lang leve het internet!

8.00 uur – Sportief (of niet)

Op dagen dat het goed weer is en ik moet werken, ga ik met de fiets naar kantoor. Dat is 17 kilometer, dus daar ben ik wel een 45 minuten zoet mee. Op mijn iPhone-oortjes zit dan een mooie mix van Avicii om door te kunnen trappen of luister ik naar TedEx- audio’s om de iets van op te steken. Ik luister ook graag naar Youtube-interviews met schrijvers als ik onderweg ben. Nu dwalen mijn gedachten ook af naar vrijdag. Ik mag voor het eerst naar het boekenbal en vraag me af hoe dat zal zijn.

Dag – @Work en jurken passen

Als ik moet werken, duurt mijn dag ongeveer van half 9 tot 5, echte kantoortijden. Ik ben communicatieadviseur voor de burgemeester en wethouders in een gemeente en verlopen mijn dagen onvoorspelbaar. Vandaag komen er wat persvragen binnen, heb ik teamoverleg met mijn collega’s en werk ik aan het personeelsblad. Er gebeurt iedere dag wel iets bijzonders, dat is het interessante aan mijn baan. Om productief te zijn én tijd over te houden voor de sociale contacten op mijn werk, probeer ik sinds een paar weken mijn tijd beter in te delen op kantoor. Juist vanwege dat ad hoc karakter loop je snel het risico om mee te gaan in de waan van de dag. Om dat de voorkomen, probeer ik zowel ‘s ochtends als ‘s middags twee uur ongestoord te werken. Ik zet dan mijn mail uit, gebruik mijn iPhone om de juiste achtergrondmuziek te vinden (Youtube werkt daar geweldig voor, er zijn genoeg ‘chillout mixen van 1 a 2 uur die ervoor zorgen dat je je gemakkelijker kunt concentreren) en doe oordopjes in. Het kost moeite om dat vast te houden, maar het gaat me al steeds beter af.

joyceVandaag stop ik eerder, want het is de woensdag voor het boekenbal a.s. vrijdag! Het is voor het eerst dat ik daarnaar toe mag, dus tijd voor een nieuwe outfit…maar waar vind je begin maart een leuke galajurk die past in het thema ‘Buitenaards boekenbal’. Omdat het jurkje dat ik via internet had gekocht, niet was wat ik ervan had gehoopt, ga ik nog snel de stad in. Bij de tweede winkel (het is al na vijven) is het raak: twee korenblauwe avondjurken in mijn maat en ook nog binnen mijn budget. Ik kan niet kiezen en neem ze alle twee mee om later te beslissen. Happy naar huis nu ik weet dat het goed komt a.s. vrijdag. Zilveren schoenen erbij, een afspraak gepland bij een vriendin die kapster en visagiste is en ik ben klaar voor het Bal!

18.00 uur – Dinner!

Door de week probeer ik zo veel mogelijk te koken. In het weekend gaan we regelmatig uiteten of bij vrienden op bezoek. Door de week proberen we het ritme thuis zoveel mogelijk aan te houden. Ik doe meestal op zondag boodschappen voor een week, omdat ik daarvoor iedere dag moest bedenken wat ik ging koken en dat kostte veel te veel tijd. Nu weet ik precies wat ik in huis heb en staat het eten zo op   tafel. Geen moeilijke zelfbedachte gerechten, maar wel gezond, snel klaar en voedzaam. Ovenschotels of gerechten die lang nodig hebben, maak ik op mijn vrije dag. Nu ben ik, zeker als ik weer 45 minuten heb gefietst, hongerig!

19.00 uur – Socialize

Na het eten (samen met mijn man) en het doornemen van elkaars dag, bel ik met vriendinnen, beantwoord ik mijn eigen mail en social media. Het is enorm verleidelijk om daar de hele dag mee bezig te zijn, maar ik probeer dat iets meer op vaste momenten te doen. Nu pas ik de jurken weer en stuur foto’s naar vriendinnen: welke zouden zij kiezen? Manlief maakt zijn keuze kenbaar, ik ben er nog niet uit.

19.30 uur – Schrijftijd

Door de week schrijf ik gemiddeld vier avonden per week. Meestal van half 8 tot ongeveer half 11. Mijn. doel is 1000 woorden per avond. Dat is in mijn geval bijna 1 hoofdstuk. Meestal lukt dat, soms niet, omdat ik al begin met herschrijven tijdens die eerste versie. Ik schrijf mijn tweede boek in het programma Scrivener (software voor schrijvers, kan op Windows en Mac draaien). Het heeft een tijdje geduurd voor ik het door had, maar nu werkt dat ideaal. In Word was ik in een manuscript van 200 A4 vaak veel tijd kwijt met zoeken.

Schrijven_900_450_90_s_c1_smart_scale

22.30 uur – Rust

Tijd voor thee. Samen met mijn man neem ik nog even tijd om te relaxen voor de tv. Voor het slapen lees ik altijd nog en dan gaat rond 23.30 uur toch echt het licht uit. Toch blijft er een gedachte door mijn hoofd spoken: welke van de twee jurken zal het worden?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s