Hooggevoeligheid

hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid vind ik een interessant onderwerp om een tweeluik over te plaatsen. Tegenwoordig zie je het woord hooggevoeligheid regelmatig langskomen. Maar wat is het precies en hoe ga je ermee om? Dit is het eerste deel waarin Marianne verteld hoe het is om hooggevoelig te zijn.

Herkenning

Mijn ‘’hooggevoeligheid’’ is ontdekt door een test te doen waarin de uitslag 85% positief was. Toch deed ik er verder niets mee tot vorig jaar een artikel verscheen op een andere blog, waardoor ik zoveel herkenning in kon vinden doordat het ‘’kwartje’’ gevallen was. Deze blogger heeft me ook geholpen bij mijn innerlijke ontdekkingsreis. Heel veel puzzelstukjes vielen op z’n plaats die ik eerder geen verklaring kon geven. Het was een thuis komen in mezelf, voelde vertrouwd en niets was meer raar, het hoorde gewoon bij me.

Intenser

Het één zijn met natuur en dieren, bang voor harde geluiden en stemmen. Beladen zijn met verdriet waarvan je niet wist waar het vandaan kwam, en toch mee gedragen hebt jarenlang. Het gevoel anders te zijn wat nog eens extra werd versterkt door gedrag van anderen, zoals een stempel opgedrukt krijgen als kinderachtig, klein kind, of zielig.

Prikkels

Ook de prikkels voelen wat anderen niet zeggen, kan een last zijn. Je weet intuïef dat de ander niet eerlijk is of durft te zijn. Eerlijk en rechtvaardig zijn omdat het je natuur is, kan veel problemen met zich mee brengen. Al vlug zeggen mensen dat je liegt of je gevoel niet juist is, wat niet fijn is, omdat je het voor jezelf een diep innerlijk weten is.

Prikkels onderscheiden van jezelf en anderen is een kunst die je moet leren als hooggevoelige. Wat is de binnen of buitenwereld die veel dieper en intenser wordt gevoeld dan een niet HSP. Belangrijk is om in mijn eigen innerlijke kracht te blijven staan, die in één klap verloren gaat wanneer er iets gebeurd wat een diep impact heeft.

Eigen kracht

Het boek ”Be-wust-er-zijn” van Anthoine v Staveren heeft me ook veel inzichten en lessen gegeven, uit dat boek heb ik geleerd om terug in mijn eigen kracht te kunnen staan en met hooggevoeligheid leren om te gaan. Ondanks je weleens een terugval kan krijgen, sta je vlugger weer terug in je eigen kracht.

Belangrijk is om te leren in je eigen kracht te komen en daar te blijven. Want door jezelf teveel open te stellen, kun je veel energieën, ziekten en kwalen van andere mensen oppakken, daar kan je heel erg ziek van worden of je gezondheid aantasten, waardoor je met kwalen en ziekten kunt rondlopen zonder te weten waar het vandaan komt, dan behalve het bij jezelf te zoeken.

Binnenkort deel twee daarin een gesprek met ervaringsdeskundige en psycholoog Janneke van Olphen

15 reacties op “Hooggevoeligheid

 1. Graag gedaan, het was leuk om het te doen. Wat leuk dat je veel reacties krijgt van herkenning. Het klopt, onder dichters en schrijvers zitten ook veel hoog gevoeligen, herken mezelf er ook in. Schrijven, dichten, gedichten, tekenen en schilderen geven een diepgang waarin je jezelf helemaal in kwijt kan.

  Like

 2. Hier is HSP op een menswaardige tekst naar voren gebracht.
  Spijtig lees ik niets hoe kinderen er mee geconfronteerd worden.
  En dat toch voor de ouders moeilijk is te plaatsen.
  Mss een hint voor je tekst uit te breiden.
  Het waardig verhaal daar toch mensen het moeilijk mee hebben door het leven te gaan.
  Maar je merkt met een goede steun vind je eigen ik.

  Like

 3. Leuke reacties allemaal. Graag wil ik nog iets belangrijks toevoegen, zoek hulp wanneer je niet uit komt in je puzzel hooggevoeligheid. Zelf mocht ik hulp krijgen van Shivatje waar ik deze dan ook dankbaar voor ben, anders was ik zo ver niet gekomen. Ik kijk uit naar het artikel van Janneke waar altijd weer iets van geleerd kan worden.

  Like

 4. Marianne ik bedank ook jou om hier even de nicknaam te beschrijven van wie je geholpen heeft in jouw eigen zoektocht.

  De tekst is zoals een HSP hem beleeft en zoals ik al schreef in mijn voorgaande.

  Like

 5. He wat een interessant artikel. Ik herken er wel iets in. Het is inderdaad heel belangrijk om uit te zoeken waar jouw kracht ligt en je daar op te focussen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Hsp is volgens mij ook niet echt iets wat erkend word in de algemene psychologie, zou je hier dus hulp bij willen zoeken loop je kans om al gauw een ander etiket opgeplakt te krijgen. Met soms alle gevolgen van dien.. Erg jammer..

  Like

 6. Yvonne sommige psychologen kennen het en geven de handvatten om een aangenaam leven te leiden.
  Het is juist om het te herkennen zelf, om dan zo leren met bepaalde gevoelens anders om te gaan.
  Zelf heb ik mensen al de nodige inzichten gegeven zodat ze nu hun HSP aanvaarden kunnen.
  Juist met kinderen ligt de herkenning anders en ook voor de ouders is het een aanpassing.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s