Babyzwemmen

baby

Nederland is een echt waterland daarom is het verstandig om je kind zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met het water en op zwemles te doen. Zwemmen is behalve nuttig ook leuk en gezellig en heerlijk verkoelend in de zomer. Maar vanaf welke leeftijd kan je een baby meenemen naar het zwembad? En vanaf welke leeftijd is het geschikt om je kindje op zwemles te doen? Deze en enkele andere vragen legde ik voor aan Kim van de Meulengraaf zij is zwemjuf bij zwembad op den heuvel.

Kim stelt zich voor

Ik ben Kim en  zwemjuf bij zwembad op den heuvel in Hoogeloon. Dit is een knus klein particulier zwembad waar o.a. baby/peuterzwemmen, zwemABC, aquajoggen, trimzwemmen, snorkelen, survivalzwemmen en duiken gevolgd kan worden. We hebben een klein maar gezellig team en wij vinden het vooral belangrijk dat naast veiligheid het zwemmen ook vooral leuk moet zijn voor kinderen. Het is een echt dorpszwembad waar veelal het ons kent ons sfeertje hangt. Het is een hele prettige omgeving om te werken en soms lijkt mijn werk bijna geen werken meer zo fijn is het om daar in het bad aanwezig te kunnen zijn en de kinderen op een leuke manier te leren zwemmen.

Vanaf wat voor leeftijd kun je met een baby gaan zwemmen?

Wij raden vaak aan om toch zeker wel te wachten tot 10 weken. Vaak hebben ze dan de eerste inentingen gehad. Maar ook op deze leeftijd kunnen ze net alweer iets langer hun eigen lichaamstemperatuur op peil houden en kunnen ze net iets langer het volhouden qua energie in de les. Er is een tijd geleden wel bekend geworden dat de eerste inentingen niet perse nodig zouden hoeven te zijn om met je kindje het zwembad in te gaan, maar het is ook niet geadviseerd om voor die tijd te gaan zwemmen. Dat zijn dan ook de redenen dat wij deze richtlijn toch ook nog wel adviseren bij veelal jonge ouders.

Wat houdt babyzwemmen precies in?

Babyzwemmen is op een leuke, gezellige manier om je kindje vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het zwembadwater en zo al spelenderwijs al watervrij te maken. Het is een heel intensief contactmoment tussen ouder en kind. Wij werken eigenlijk met een afwisseling van spelletjes en liedjes in de les, waarbij kinderen vanaf jonge leeftijd al leren bewegen in het water en dat water niet eng is. Zo worden er spelletjes gedaan als eendjes vangen, achter een bal aanzwemmen en in een hoepel gooien, “paardje rijden” op een flexibeam, maar ook kruipen/lopen/zitten op een mat die in het water drijft, van een mat afspringen en van een glijbaantje afglijden. Tijdens de liedjes zingen we lekker in het bad en bewegen mee met de liedjes in het water.

zwemles

Wat is de goede leeftijd om je kind op zwemles te laten gaan?

Een goede leeftijd voor zwemles is grotendeels afhankelijk van het soort kind dat je hebt. Het heeft veelal te maken met hoe goed een kind al kan concentreren, hoe het motorisch ontwikkeld en of het zelf al de wil heeft om te willen leren zwemmen. Het ene kind is al heel watervrij en gemotiveerd en leergierig om te willen leren zwemmen op 4 jarige leeftijd en kan best wel de concentratie opbrengen in de les, terwijl er ook kinderen zijn van bijna 6 waarbij dit toch nog wel een probleem kan zijn. Veelal starten kinderen vanaf een leeftijd van 5 jaar wat vaak een goede leeftijd is, maar er zijn bij veel zwemscholen ook wel mogelijkheden om al te zwemmen vanaf 4 jaar. Vaak zie je ook dat kinderen die vanaf het baby/peuterzwemmen komen eerder met zwemles beginnen omdat die al zo gewend zijn in het water en vaak kleine beginselen van het ABC zwemmen al onder de knie hebben. Kijk vooral ook naar wat jou kindje aankan.

waar moet je opletten bij het babyzwemmen?

Let vooral dat het een veilige omgeving is voor je kindje. Dat het water toch wel een aangename temperatuur heeft. De meeste baden die babyzwemmen aanbieden verwarmen het bad extra voor deze les. Het is ook heel belangrijk om goed te kijken dat je kindje niet teveel afkoelt, wat wel nog eens voor kan komen bij hele jonge kinderen. Verder is het belangrijk om het kindje niet minder dan een half uur voor het zwemmen een voeding te geven op jonge leeftijd, omdat het anders kans heeft op misselijkheid in de les. Let op dat de les waar je voor kiest ook bij jou en je kindje past. Wanneer jij je als moeder prettig voelt zal je kindje het in het water ook veelal snel prettig gaan voelen.
Zwem ook nooit met een gewone pamper, maar gebruik echte zwemluiers. De gewone pampers kunnen voor hele gevaarlijke situaties bezorgen wanneer deze vol komen te zitten met water, de billen komen dan zover omhoog door de “gel” in de pamper, dat het hoofdje in het water kan zakken (omkiepeffect)

Hoe gaat het babyzwemmen in zijn werk?

Bij binnenkomst is het vooral vaak praktisch om zelf eerst even om te kleden en daarna je kindje. Daarna ga je naar het zwembad en volg je de instructies van de zwemjuf op. Zij zal je handvaten geven hoe je het beste met je kindje kunt gaan zwemmen. Zij zal ook aangeven wat de spellen etc. in het bad inhouden en hoe ze uitgevoerd moeten worden. Na de les ga je lekker even douchen en daarna kleed je eerst je kindje aan en daarna jezelf, om zo teveel afkoeling van je kindje te voorkomen. Het is makkelijk om voor jezelf een badlaken of badjas mee te nemen zodat je zelf ook een beetje warm blijft. Veel kindjes zijn na de les heel moe, zorg dan ook dat je lekker na de les de tijd hebt om je kindje te laten rusten.

Welke praktische tips kun jij geven als je met je baby gaat zwemmen?

Praktisch is om van te voren goed na te gaan of je alles bij hebt. Heb je voldoende handdoeken, een extra zwemluier, badcape in je tas zitten. Hoe beter je zelf voorbereid bent, hoe meer relax je bent en hoe sneller je kindje ontspant in het water. Ga na of het water extra verwarmd is, dit is prettiger voor je kindje. Probeer de eerste keer zwemmen met je baby niet te groot te maken. Je baby doet de eerste keer in het zwembad aanwezig zijn zoveel indrukken op (de temperatuur is vaak toch net iets kouder dan thuis het bad/douchewater, de geluiden in het bad zijn vaak veel akoestischer, het water smaakt anders dan thuis wanneer ze een nat handje naar de mond brengen, de ruimte is vaak veel groter en er zijn veel meer mensen om je kindje heen) dat het soms even te veel kan zijn voor je kindje, troost het dan ook lekker dicht tegen je aan.

Probeer de eerste keer dan ook niet teveel te verwachten van je kindje, je zult merken dat na een paar keer je kindje veelal gewend is en het echt prettig gaat vinden in het water.
Bij kindjes die zo ongeveer lopen is het belangrijk dat je ze zwemvleugels aangeeft alvorens je de ruimte waar daadwerkelijk het bad zich bevind. Je wilt het niet meemaken dat je kindje je net uit het oog ontglipt en rondloopt bij water. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. ook in het kinderbad zijn vleugels belangrijk, want wanneer je ze net uit het oog verliest kunnen ze zomaar ineens toch erop uit trekken om het “grote bad” te willen ontdekken. Dus vleugels aan in de kleedruimte en pas weer af als je daar weer terug bent.

baby

Wat is jou tip als kinderen bang voor de zwemles zijn? Is het verstandig ze dan even te laten stoppen tot ze wat ouder zijn of moeten ze doorgaan om erover heen te komen?

Probeer zelf als ouder niet teveel mee te gaan in de angst van je kindje, vaak maakt dit het kind nog banger. Maar negeer de angst ook zeker niet, maar beaam het en probeer het moed in te praten. Zorg dat het kindje zich veilig voelt bij de zwemleraar/lerares en in de ruimte. Een kind dat zich niet veilig voelt zal eerst aan dit gaan werken met de instructeur voordat er echt doorgegaan kan worden met het leren zwemmen. Probeer zwemmen vooral leuk te maken, laat ze lekker spelen in water, ga er zelf zonder druk op leren zwemmen te leggen naar een zwembad en daag hem uit om lekker in het water te gaan spelen, al is het in het begin maar water tot enkelhoogte, maakt niet uit, probeer gewoon steeds een beetje dieper te gaan.

Zoek een zwemschool die past bij jou en je kindje en die ook om kunnen gaan met kinderen die angstig zijn. In de meeste gevallen is het echt een moment van even doorzetten en dan komt het wel goed. Al weet ik als moeder zijnde dat het soms heel erg vervelend is voor mama’s om hun kindje angstig en verdrietig over te dragen aan een instructeur, geloof me ze weten wat ze doen.

Hoe ben jij zwemjuf geworden?

Ik ben in het verleden eerst begeleidster geweest van mensen met een verstandelijke beperking in een woonvorm. Toen mijn dochtertje geboren was viel deze baan niet goed meer te combineren met mijn thuissituatie. Ik heb toen de overstap gemaakt naar het kinderdagverblijf. Ik vond het heerlijk om te werken met kinderen het werd echt een passie voor me om de kinderen te helpen met ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Toen de crisis aanbrak en mijn baan daar niet meer zeker was ben ik verder gaan kijken wat ik eigenlijk echt zou willen. Mijn hobby is zwemmen en het leek me dan ook heerlijk om mijn hobby en mijn passie werken met kinderen te kunnen combineren. Zwembad op den heuvel, een zwembad in de buurt waar ik op dat moment zelf aquajoglessen volgde was op zoek naar een nieuwe zwemjuf voor het baby/peuterzwemmen en de eigenaar vond mij daar een geschikt persoon voor. Ik ben me daarin toen verder gaan verdiepen en heb de uitdaging aangegaan, ben een opleiding gaan volgen tot zweminstructeur en ben zo daar begonnen als zwemjuf.

 Als je interesse hebt gekregen om te gaan babyzwemmen met je kind neem dan contact op met een zwembad bij jou in de buurt.

4 reacties op “Babyzwemmen

  1. Watergewening is belangrijk voor baby’s. Hier in België stellen ze dan ook voor er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Het is niet alleen leuk voor het kind maar ook voor de ouder, op zo een moment leg je een ander contact ermee.
    Bedankt voor de interessante tekst

    Like

  2. Erg leuk artikel, vooral omdat ik Kim ken heb ik het met veel interesse gelezen. mijn zoon is inmiddels al 12 jaar maar ik ben ook met hem op baby zwemmen en schoolzwemmen geweest en hij vond en vindt het nog steeds erg leuk

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s