De mening van … het Lurpak testpanel

Dit keert test het testpanel van Anneke Schrijft i.s.m.The Insiders… Lurpak roomboter! Het testpanel bestaat dit keer uit;  Mijzelf, Bertha, Corrie en twee collega bloggers Margo en  Els. Ieder van hen kreeg een coupon waarmee zij een Lurpak roomboter naar keus konden ophalen bij de AH.

drie1

Ken jij Lurpak roomboter al? Voordat ik deze roomboter mocht proberen had ik nog nooit van dit merk gehoord en was deze roomboter mij niet opgevallen in de koeling van de supermarkt.  Ik heb alle vier de varianten geprobeerd en mijn mening is dat deze roomboter lekker smaakt op brood of in de appeltaart. 🙂

Mijn favoriet is de gezouten variant, een likje boter smaakt heerlijk op een vers broodje en dan heb je eigenlijk geen beleg meer nodig! Mijn man en kinderen kiezen voor de ongezouten variant. De Lurpak roomboter in een kuipje is goed smeerbaar.

Wat mij het meeste aantrekt in deze roomboter? Dat deze boter alleen room, zuursel en zout bevat. Aan de Lurpak variant in het kuipje is wel raapzaadolie toegevoegd om het beter smeerbaar te maken, zodat het niet op kamertemperatuur hoeft te komen voor gebruik.

Een gemiddelde margarine bevat daarentegen: water, plantaardige oliën, lijnzaadolie, palmolie, koolzaadolie, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), droge melkbestanddelen, conserveermiddel, voedingszuur, toegevoegde vitamines, (natuurlijke) aroma’s, en kleurstof.

Wist je trouwens dat margarine zonder kleurstof niet zacht geel is maar donkergrijs? Dat smeer je toch niet graag op je boterham?

d6368301ed0d1bb1e8f9b4d03420e5d65aa0b3fd
Afbeelding: Healthwatch.nu

 

Wat?

Lurpak roomboter bestaat al ruim 100 jaar! De boter vind zijn oorsprong in Denemarken. Lurpak® voor bakken, braden en smeren wordt inmiddels in meer dan 75 landen verkocht.

Hoe?

Lurpak is een lichtgekleurde boter van volle melk. Het proces begint met ongeveer 20 kg volle melk waarvan 1 kg boter wordt gemaakt. Het meest waardevolle en smaakvolle onderdeel van de melk, de room, wordt met veel zorg gerijpt, voordat deze wordt gebruikt om boter te maken. Vervolgens worden er melkzuurculturen aan toegevoegd. Deze geven een fris en licht vleugje aroma, dat samen met het romige karakter voor de kenmerkende Lurpak smaak zorgt. Dat is alles. Verder wordt er niets aan toegevoegd, behalve een snufje zout aan de lichtgezouten varianten.

Wist je dat…

 • Een koe gemiddeld 20 liter melk per dag geeft.
 • Dat van 20 liter melk een kilo roomboter wordt gemaakt.
 • Een koe 40 tot 60 kilo per dag eet
 • Roomboter zat een poosje in het verdomhoekje, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat roomboter niet zo ongezond is als gedacht. Roomboter is een natuurlijk product en bevat vitamine A, D, E en K
 • Roomboter ondergaat geen chemisch proces in tegenstelling tot margarine en half margarine.
 • Roomboter bevat van nature een klein beetje transvet maar deze kleine hoeveelheid is niet schadelijk.
 • Lurpak in Denemarken een keurmerk is.
 • Zoals met alles geldt overdaad schaadt, gebruik roomboter wel met mate!
Lurpak roomboter is verkrijgbaar in de volgende vier varianten:

een

De mening van..

Corrie Quaedackers-Ruwaard”ik heb de ongezouten (pakje) roomboter gekocht. Uit de koelkast prima smeerbaar en lekker vol van smaak.”

Bertha van leeuwen Kuhl: “De gezouten roomboter eet ik op brood zonder beleg erbij. Roggebrood met zoute roomboter is lekker. De roomboter is wel vettig . Mijn man vind de roomboter te zout en te vettig.”

 Els Veth van de blog Elsje Schrijft: ” Hieronder mijn Lurpak gezouten roomboter bevindingen 🙂 :
 1. Goed vindbaar in het koelschap bij de andere roomboter achtigen.
 2. Direct uit de ijskast prima smeerbaar.
 3.  Iets minder vettige smaak dan roomboter uit een kuipje. Dat vind ik een absoluut Voordeel van deze roomboter.
 4. Niet te zout maar zeker niet te flauw.
 5. Iets meer plantaardige bestanddelen ook dat spreekt mij aan.

Kortom ik ga deze smeerbare roomboter vaker aanschaffen.”

Margo Hermans van de blog Margo Hermans:  “Ik heb Lurpak Smeerbaar ongezouten gekozen en direct geprobeerd met de Campina Botergoud ongezouten grasboter.

denk
Foto: Margo Hermans

Direct uit de koelkast is Lurpak Smeerbaar ook echt direct smeerbaar. De boter gaat makkelijk op het mes en smeer makkelijk uit op het brood. De eerste hap proeft gewoon goed.

Campina Botergoud is direct uit de koelkast duidelijk minder smeerbaar. Wanneer ik gelijk na Lurpak een hap brood neem van Botergoud valt mij op dat de smaak van Botergoud voller en romiger is.

Ik heb een paar spelt/rozijnen/noten boterhammen gegeten telkens om en om met een hap Lurpak en een hap Botergoud (geen ander beleg) en eerlijk is eerlijk: Lurpak is een goede tweede, maar kan helaas toch niet op tegen de echt roomboter.”

Wat smeer jij op jouw boterham? Roomboter of margarine?

 

 

 

Bronnen:

https://www.verantwoord-afvallen.nl/voeding/roomboter-gezond

http://www.lurpak.com/nl-nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Boter_(zuivel)

Afbeelding:

Healthwatch.nu

 

 

 

7 reacties op “De mening van … het Lurpak testpanel

 1. Hoi Anneke, ik vond het leuk om onderdeel te mogen uitmaken van jouw testpanel voor Lurpak. Ook al ging mijn voorkeur uit naar de gewone roomboter, natuurlijk eten we Lurpak wel op! Je hebt er een leuk artikel van gemaakt. Hartelijke groet!

  Geliked door 1 persoon

 2. Helaas zijn hir de Lurpak kuipjes en Wikkels gemixed terwijl dit absoluur verschillende producten zijn. De wikkels zijn de varianten met echte boter . De kuipjes zijn een hybride met toevoeging van plantaardige olle.

  Ik ben een fan van de echte boter in wikkels. De smaak brengt mij het meest teug naar de smaak van echte boter zo als die vroeger was

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s