De jongen op de berg (boekreview & winactie)

tip

Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te -beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland.

Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?

boy

De jongen op de berg is van de hand van de schrijver van de bekende roman De jongen in de gestreepte pyjama, John Boyne. Deze roman is een aanrader voor 13 jarigen tot 100 plus. John Boyne hanteert een eenvoudige schrijfstijl, maar dat doet zeker geen afbreuk aan het boek! Ik moet bekennen dat ik het boek De jongen in de gestreepte pyjama nog niet heb gelezen, maar ik heb wel de film gezien. Aangezien ik daarbij enkele traantjes weg moest pinken, had ik alvast een doos met tissues klaar gezet toen ik aan De jongen op de berg begon. Zoals verwacht zorgt deze roman net als de hiervoor genoemde film ook voor een lach en een traan. De tissues waren dus inderdaad niet geheel overbodig.

Het is zeker de moeite waard om deze roman  bovenaan je leeslijstje te zetten! Sommige gebeurtenissen in deze roman raken je diep in je hart. Je leeft mee met de kleine Parijzenaar Pierrot die op zeven jarige leeftijd al wees wordt. Pierrot komt dan net als Remi, een hoofdpersoon uit een ander boek, alleen op de wereld te staan. Vaak wordt de wereld als zwart wit gezien. Goed is goed en fout is fout. Dit boek maakt duidelijk dat er soms een grijs gebied is, een midden weg. Want wat als je als kind opgroeit in een tijd van oorlog, en dat jouw wordt geleerd dat het foute goed is en het goede fout. Maakt jouw dat dan tot een dader of toch tevens tot een slachtoffer?

Om kans te maken op een gesigneerd exemplaar van De jongen op de berg beantwoord de volgende vraag:

Waarom wil jij kans maken op deze roman?

 

Meedoen kan t/m  24 maart 2016

 

Foto: Little boy

 

29 reacties op “De jongen op de berg (boekreview & winactie)

  1. Ik zou graag kennis maken met de schrijver en dit boek omdat ik de film “De jongen in de gestreepte pyjama” reeds verschillende keren heb gezien maar nog niet het genoegen heb gekregen het boek te lezen. Als dit boek net zo goed is wil ik er zeker kennis mee maken, zo leer ik de auteur ook kennen. Kan alleen maar meevallen dus doe ik graag mee!! 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Dit lijkt me zeker een schitterend boek om te lezen. Een boek dat je het liefst meteen in 1x uitleest, een boek dat boeiend is van het begin tot het eind.

    Like

  3. Doe heel graag mee, omdat dit boek mij enorm aanspreekt. Heb de film de jongen in de gestreepte pyjama gezien en hield het toen niet droog.
    Hou sowieso van films én boeken die mij raken. Deze roman lijkt mij zo’n boek.
    En als er kinderen in voor komen ben ik helemaal verkocht en ontroert.

    Dus heel erg graag 😉

    Geliked door 1 persoon

  4. Mooie uitnodigende beschrijving!
    Alles wat met de tweede wereldoorlog en de aanloop daar naartoe, te maken heeft lees ik graag.
    De boy in de strips pyjama’s was ook erg indrukwekkend. Daarom wil ik dit boek ook graag lezen.

    Geliked door 1 persoon

  5. Wat een emotioneel verhaal waar je na het lezen altijd aan terug zult denken. Ik doe heel graag mee want wanneer ik het boek dan gelezen heb, gaat het op toernee en verras ik er heel veel geïnteresseerden ook nog eens mee.

    Geliked door 1 persoon

  6. De jongen in de gestreepte pyjama vond ik zooooo onwijs mooi, daar heb echt bij zitten huilen toen ik het las……
    Ik hou ervan als goed en kwaad niet zo zwart wit zijn, we zijn allemaal mensen en doen op onze eigen wijze ons best iets van het leven te maken….
    Ik ben nu ook heel benieuwd naar De jongen op de berg en vind het geweldig dat het boek gesigneerd is.
    duim duim duim. fijne dag en groetjes van Riekie

    Geliked door 1 persoon

  7. Ik wil het boek graag winnen; juist omdat het gesigneerd wordt Kopen zo zal ik het in elk geval. Een gesigneerd exmplaar zou een meer persoonlijke “touch” en gevoelswaarde geven aan het boek . Een boek die een “must” is voor je boekenkast en om het verleden beter door te kunnen geven aan de volgende generatie.

    Geliked door 1 persoon

  8. ik wil kans maken op dit boek omdat het een fascinerende kijk geeft op het leven van een kind in de oorlog op een wel heel andere locatie dan waar de meeste van dit soort boeken afspelen (getto, concentratiekamp, opvangboerderijen voor kinderen in de oorlog enz)
    We vergeten wel eens dat ook aan de voor ons ‘vijandige kant’ kinderen leefden die net zo goed kind moesten kunnen zijn als ieder ander kind aan ‘de goede kant’. En vaak net zo hard genoeg slachtoffer waren van de omstandigheden en de conflicten die volwassenen over hun hoofd hadden. De opkomst van de tweede wereldoorlog en de oorlog zelf is hier een erg goed voorbeeld van. Kinderen zijn bij voorbaat al niet partijdig in hun kern. Kinderen zijn gewoon kinderen.

    Geliked door 1 persoon

  9. Mooi artikel weer.
    Warom zou ik het willen hebben?
    Ben van jongs af aan heel erg geinterresseerd in oorlogs boeken en films.
    Vind dat er op de scholen ook veel meer aandacht aan moet gegeven.
    Als ik het win zal ik nadat ik het uit heb zeer zeker door geven aan onze kinderen.

    Geliked door 1 persoon

  10. Ik zou het heel graag willen lezen omdat ik graag boeken lees die gaan over de oorlog of in die tijd afspeelt . Dit boek lijkt me super en gaat gelijk op mijn verlanglijstje. De film van de jonge in gestreepte pyjama heb ik ook gezien en heb wel even moeten huilen dat boek heb ik nog niet gelezen omdat ik de film al zo ontroerend vond . Ik ben wel erg benieuwd naar dit jongetje ..

    Like

  11. En weer heel goed geschreven, Anneke!
    Waarom ik dit boek zou willen hebben?
    Ik ben een echte boekenwurm!
    Ook heb ik al ettelijke oorlogsromans gelezen en tot nu toe hebben die allemaal een diepe indruk op mij achtergelaten.
    Hopelijk zal dit boek ook een diepe indruk op mij achterlaten als ik het mag lezen.

    Geliked door 1 persoon

  12. Ik ken de schrijver John Boyle van de film en het boek De jongen in de gestreepte pyama maar ook van het boek De Grote Stilte. Zijn boeken lees je in 1 adem uit. Ik ben heel benieuwd naar het nieuwe boek De jongen op de berg. Ik doe heel graag mee.

    Geliked door 1 persoon

  13. Ik maak graag kans op deze roman want afgelopen zomer hebben we het adelaarsnest bezocht en aan de hand van een boek de overblijfselen van de berghof van hitler gevonden het documentatiecentrum bezocht.als je meer in de geschiedenis verdiept komen inderdaad de vragen boven over wat is goed fout .hoe draagt opvoeding bij aan keuzes die je maakt

    Geliked door 1 persoon

  14. Ik heb momenteel veel tijd om te lezen, omdat ik de tijd tussen twee heupoperaties door moet zien te komen. De jongen in de gestreepte pyjama heeft veel indruk op me gemakt. Ben erg benieuwd naar dit boek.

    Geliked door 1 persoon

  15. Graag doe ik mee, om dit mooie boek te mogen lezen. ik heb het al veel voorbij zien komen, en na het lezen van De jongen in de gestreepte pyama..ben ik bli jverrast, door de schrijfwijze van John Green. Als bvoekenfan & boekenverslinder, zou ik hier echt superblij van worden. (en ook leuk voor mn verjaardag ..nog 3 weken..)

    Geliked door 1 persoon

  16. Ik heb “De jongen in de gestreepte pyjama” gelezen en vond dat erg mooi, dus ik zou “De jongen op de berg” ook heel graag willen lezen! Als ik het dan uit heb, zet ik het in mijn minibieb, zodat er nog meer mensen van kunnen genieten.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie